Detská literatúra

Stane sa zázrak (Zuzana Štelbaská, Adrián Macho)

Keď som v edičnom pláne Albatrosu uvidela spojenie Zuzany ŠtelbaskejAdriána Macha, vedela som, že pôjde o výnimočnú knihu. Aká je kniha s názvom Stane sa zázrak?

Človiečik je veľmi usilovný. Pracuje so zvieratami, stavia hrady. Každý večer sa cíti príjemne unavený, hoci vie, že stále má dosť práce. Jedného dňa však vstane a všetko je hotové. Hrady sú hotové, zvieratá obriadené a on nevie, čo bude robiť. Čas akoby sa zastavil.

Kniha malého aj veľkého čitateľa zaujme v prvom rade ilustráciami. Obrázky, ktoré ilustroval Adrián Macho sú vždy krásne a farebné. Ak jeho tvorbu dlhšie sledujete, sú aj ľahko rozpoznateľné. Aj v tejto knihe vystihujú všetko, o čom deti čítajú. Ide z nich akési teplo, pokoj a láskavosť.

Obrázky možno zaujmú ako prvé, text však ani zďaleka nezaostáva. Príbeh je naozaj krásny. Nie som si istá, či by nemal otvoriť oči skôr nám dospelákom. Posolstvo, ktoré v sebe ukrýva, je naozaj dôležité. Najmä v uponáhľanej dobe, v ktorej žijeme. Keď mal človiečik všetko spravené, zrazu nevedel, čo robiť. Postupne si však začal vychutnávať svet okolo seba.

Kedy naposledy ste sa s deťmi zastavili a len tak sledovali, čo sa deje v tráve? Alebo ovoniavali kvety, či v tichosti pozorovali motýľa. Alebo sa započúvali sa do zvukov v okolí?  Rozoznávať sovu, drozda či včielku. Pevne verím, že mnohí si nájdete čas na chvíle, ktoré sú presne také. Sú však dni, keď možno máte toho viac. Aj vďaka tejto knihe si s deťmi pripomeniete, že občas sa treba zastaviť.

Text sa číta veľmi ľahko. Nie je ho veľa ani málo. Tak akurát na čítanie pred spaním. Počas čítania si deti môžu vychutnávať ilustrácie. Ja som ju so svojím synom čítala hneď ako prišla. Veľmi sa mu páčila. Po prečítaní sme sa porozprávali o tom, čo je hlavnou myšlienkou. Kniha sa zaradila medzi tie, ktoré si syn sám prinesie. A čítame ju znova a znova.

Detská kniha Stane sa zázrak je veľmi milou ukážkou pre deti a ich rodičov, ako sa treba na chvíľu zastaviť a užiť si čaro okamihu. Sledovať drobné krásy a radosti vo svojom okolí. Je vhodná pre deti od 4 rokov. Nádherné ilustrácie sa budú páčiť aj menším knihomoľom.

Viac o knihe nájdete na stránke vydavateľstva:

https://www.albatrosmedia.sk/tituly/23950501/stane-sa-zazrak/

Titul: Stane sa zázrak

Autor: Zuzana Štelbaská

Ilustrácie: Adrián Macho

Počet strán: 32

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Albatros

Foto: Drominička

0 comments on “Stane sa zázrak (Zuzana Štelbaská, Adrián Macho)

Pridaj komentár