Detektívky

Záhadné vraždy v internáte (Lucinda Rileyová)

Lucinda Rileyová patrí medzi moje obľúbené autorky. Jej séria Sedem sestier je mojou srdcovkou. Rovnako aj jej samostatné romány. Po jej smrti vyšla aj jediná detektívka, ktorú napísala. Nedávno ju vydalo vydavateľstvo Tatran pod názvom Záhadné vraždy v internáte. Bola Lucinda výnimočná aj v tomto žánri?

Súkromnou Školou svätého Štefana otrasie tragická udalosť. Jedného rána tam zdravotná sestra nájde mŕtveho študenta. Všetci sú si istí, že ide o nešťastnú náhodu. Inšpektorka Jazmine Hunterová však nevylučuje ani vraždu. Keď sa Jazz pustí do vyšetrovania, stane sa ešte niekoľko záhadných udalostí. Čo z toho súvisí s prípadom a čo je len zhoda okolností?

V úvode si čitateľ môže prečítať predslov od syna zosnulej autorky. Vysvetľuje, prečo je kniha vydaná ako „surový“ rukopis bez väčších zásahov. Tento krok rozhodne chválim. Ako čitateľ som vedela, že nejdem do vyšperkovanej detektívky a brala som všetko s rezervou. Netreba mať však obavu. Kniha sa číta skvelo. Lucinda zanechala po seba naozaj skvelý príbeh.

Keďže autorku poznáme ako románovú spisovateľku, bola som veľmi zvedavá, ako sa popasovala s detektívkou. V príbehu síce nenájdeme prelínanie minulosti a súčasnosti, ako sme pri autorke zvyknutí. Napriek tomu vedela do neho dokonale vpliesť tajomno a záhady minulosti. Postupné odhaľovanie indícií nenechá čitateľa bez emócií. Ja som sa pristihla, že po dočítaní časti príbehu som šla robiť niečo iné, ale stále som rozmýšľala nad súvislosťami. Niečo mi stále nedávalo zmysel a tak som nad tým rozmýšľala aj vtedy, keď som nečítala. Rozuzlenie ma rozhodne dostalo. V tomto sa Lucinda jednoducho nezaprie. Jej talent spojiť aj nespojiteľné bol geniálny.

Inšpektorku Jazz som si veľmi obľúbila. Som si istá, že keby autorka žila, bola by séria s ňou úžasná. Myslím, že záver bol pripravený práve na to. Veľmi ma mrzí, že pokračovania sa nedočkáme. Autorka sa v príbehu venovala vo veľkej miere šikanovaniu na školách. Opäť raz je to veľmi potrebná téma, ktorá si zaslúži oveľa viac pozornosti.

Záhadné vraždy v internáte sú jedinou vydanou detektívkou Lucindy Riley. Som rada, že ju vydavateľstvo Tatran prinieslo aj slovenským čitateľom. Napínavý príbeh napísaný tak, že aj pomedzi čítanie naň nedokážete prestať myslieť. Hriechy minulosti zmiešané s tými súčasnými. Kto koho šikanuje a kto sa chce komu pomstiť? Kto má rad autorkinu tvorbu určite nesmie opomenúť ani túto knihu. Hoci je iná ako ostatné, tiež si zaslúži pozornosť. Škoda len, že viac prípadov už s detektívkou Jazmine nevyriešime.

https://www.slovtatran.sk/zahadne-vrazdy-v-internate

Titul: Záhadné vraždy v internáte

Originálny názov: The Murders at Fleat House

Autor: Lucinda Riley

Preklad: Mária Kočanová

Počet strán: 328

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Tatran

Foto: Drominička

0 comments on “Záhadné vraždy v internáte (Lucinda Rileyová)

Pridaj komentár