Detská literatúra

Najhorší rodičia na svete (David Walliams)

David Walliams je svetoznámy britský komik, ktorý už vydal niekoľko kníh. Mnoho z nich už možno poznáte. Naposledy vyšla vo vydavateľstve Slovart kniha s názvom Najhorší rodičia na svete. Keďže som rodič, tak som chcela zistiť, či nepatrím k tým najhorším.

V knihe je desať samostatných príbehov o rodičoch, ktorí sa nejakým spôsobom vymykajú štandardu. Naozaj som mala strach, či tam nenájdem niekoho podobného ako som ja. Stretávame sa tu Petrom Puchom, pri ktorom sa mi doslova dvíhal žalúdok, je tu aj sebecký Monty Monopol či Posy Psíčková, ktorá má svojich psov radšej ako deti. Jediná malá podobnosť so mnou by mohla byť Pani Starostlivá, ktorá zbožňovala knihy.

Kniha je nesmierne vtipná a autorov humor sa mi veľmi páčil. Som si istá, že deti pri príbehoch budú pukať od miechu. Vtipné názvy, mená a situácie. Navyše je kniha perfektne graficky spracovaná.  Je tu množstvo bublín, niektoré slová a vety sú vytlačené iným písmom. Deti bude takéto čítanie oveľa viac baviť. Kniha je aj plná ilustrácií. Tie má na svedomí Tony Ross. Dokonale korešpondujú s textom. Taktiež sú veľmi vtipné a trefné. Kniha doslova hýri farbami.

Táto kniha je v prvom rade určená na zábavu a pobavenie malých čitateľov. Deti však v príbehoch môžu nájsť aj poučenie. A možno si po ich prečítaní budú svojich rodičov vážiť o čosi viac. Ak teda nie ste ako Belinda Namyslená či Lord Grandiózny. Každý z príbehov je iný a každý nám ukazuje inú zlú vlastnosť. Napríklad povýšenectvo alebo lakomosť. Každému z rodičov sa jeho sa jeho pochabé správanie vráti. Niektoré príbehy skončia svojím spôsobom dobre, iné o čosi horšie. Pre rodičov.

Kniha Najhorší rodičia na svete je jedna z najvtipnejších, aké som čítala. Je určená pre deti od 9 rokov, ale bezpochyby si ju užijú aj rodičia. Desať samostatných príbehov o najhorších rodičoch v dokonalom grafickom spracovaní. Kniha je síce o čosi ťažšia, ale rozhodne za to stojí. Ja opäť môžem iba ľutovať, že som Davida Walliamsa objavila až teraz. Teším sa však, ako túto vtipnú zbierku kníh postupne pripravím pre svoje deti. Môžem iba dúfať, že o pár rokov nebudem zapadať do niektorého príbehu.

Nahliadnite do knihy na stránke vydavateľstva:

https://www.slovart.sk/knihy-v-slovencine-a-cestine/knihy-pre-deti-a-mladez/najhorsi-rodicia-na-svete.html?page_id=179037

Titul: Najhorší rodičia na svete

Originálny názov: The World´s Worst Parents

Autor: David Walliams

Ilustrácie: Tony Ross

Preklad: Jana Vlašicová

Počet strán: 312

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Slovart

Foto: Drominička

1 comments on “Najhorší rodičia na svete (David Walliams)

  1. Spätné upozornenie: Najhoršie deti na svete (David Walliams) – Drominička Číta

Pridaj komentár