Romány Srdcovky roka 2022

Končí sa to nami (Colleen Hooverová)

Americká autorka Colleen Hoover vo mne vyvoláva protichodné pocity. Kniha Layla, ktorú som čítala nedávno, ma veľmi neoslovila. Dávnejšie prečítaná kniha Všetky tvoje prednosti mi ale zlomila srdce. Vydavateľstvo Ikar prináša druhé vydanie knihy Končí sa to nami a ja som neodolala.

Lili to v detstve nemala veľmi ľahké a hneď pri prvej príležitosti odchádza z rodného Maine do Bostonu, kde by malo byť všetko lepšie. Tak to aspoň tvrdil je priateľ Atlas. Prvá láska, na ktorú Lily nezabúda. V Bostone sa Lily zoznámi s ambicióznym Rylom. On jej tvrdí, že nemá záujem o vzťah a chce si budovať kariéru. Nedokáže však Lily dostať z hlavy a tak sa im obom zmení svet naruby. Lily je šťastná. Ale len do momentu, kým dostane prvý úder od milovaného človeka.

Zlí ľudia nejestvujú. Sme iba ľudia, čo občas robia zlé skutky.

Táto kniha mi bola odporúčaná z viacerých strán. Vďaka druhému vydaniu som sa teda napokon dokopala k jej čítaniu. Naozaj netuším, prečo som čakala tak dlho. Je presne ten typ príbehu ako kniha Všetky tvoje prednosti. To znamená, že sa od nej nedá odtrhnúť, že sa vo vás budú biť všetky možné emócie a nakoniec sa neubránite slzám.

Táto kniha je ešte o čosi silnejšia a osobnejšia, lebo autorka našla inšpiráciu vo svojom živote. Čítať o násilí v románe je jedná vec. Lenže keď čítate doslov a vidíte, čím si prešla samotná autorka, zviera vám hrudník a chce sa vám plakať. Príbeh tak dostáva úplný iný zmysel. Silnejší, nástojčivejší a emotívnejší. Autorka z Lily urobila silnú ženskú postavu, ktoré je však tiež zraniteľná a potrebuje sa o niekoho oprieť. Páčila sa mi jej húževnatosť a odhodlanie.

To, že sme neskončili na rovnakej vlne, neznamená, že už nie sme z toho istého oceánu.

Domáce násilie je v príbehu vykreslené tak verne, že máte zimomriavky. Najviac ma zaujali dôvody, prečo je obeť stále s násilníkom. Prečo žena po prvej facke neodíde? Lebo je ľahké moralizovať a tvrdiť, že keby sa to stalo mne, tak v sekunde odídem. Možno by to tak bolo a možno nie. Obdivujem autorku, že sa nebojí písať aj o ťažkých témach, ktoré treba dostať do povedomia. Tento typ surovo reálnych románov jej jednoducho ide.

Končí sa to nami je pre mňa jedna z najlepších kníh, ktoré som v tomto roku čítala. Príbeh, ktorý ma rozplakal a ktorý vo mne počas čítania urobil emočnú búrku. Je to kniha, ktorú si v budúcnosti chcem opäť prečítať. Hoci ide o silnú tému domáceho násilia, autorka nezabudla ani na všetky romantické duše. Som rada, že ju vydavateľstvo prináša v novom šate. Ten bude krásne ladiť s pripravovaným pokračovaním It Starts With Us, ktoré je naplánované v zahraničí na jeseň 2022.

https://www.bux.sk/knihy/656367-konci-sa-to-nami-2-vydanie.html

Titul: Končí sa to nami

Originálny názov: It Ends With Us

Autor: Colleen Hoover

Preklad: Andrea Vargovčíková

Počet strán: 320

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Ikar

Foto: Drominička

1 comments on “Končí sa to nami (Colleen Hooverová)

  1. Spätné upozornenie: Začína sa to nami (Colleen Hoover) – Drominička Číta

Pridaj komentár