Trilery

Layla (Colleen Hoover)

Autorka Colleen Hoover sa medzi čitateľmi a najmä čitateľkami teší obrovskej obľube. Ja som od nej čítala knihu Všetky tvoje prednosti, ktorá bola skvelá. Teraz som siahla po novinke s názvom Layla.

Leeds sa s Laylou stretne na svadbe jej sestry. Zamilujú sa do seba od prvého okamihu. Odvtedy sú spolu. Po pár mesiacoch však na Laylu zaútočí Leedsova bývalá priateľka a postrelí ju. Layla útok prežije, ale po návrate z nemocnice je iná. Trpí úzkosťami, výpadkami pamäte a nie je už plná života ako predtým. Leeds sa preto rozhodne vrátiť na začiatok ich vzťahu. Do penziónu, kde sa zoznámili. Ten je na predaj a tak v ňom trávia čas iba oni dvaja. Layla sa však správa ešte zvláštnejšie ako predtým. V dome sa však deje oveľa viac zvláštnych vecí. Prichádza o rozum iba Layla alebo obaja?

V prvom rade musím priznať, že vôbec neviem, kam túto žánrovo knihu zaradiť. Je to horor, triler alebo romantický príbeh? Dá sa povedať, že z každého niečo. Knihu som si vybrala s tým, že pôjde o psychologický triler. Zmes žánrov ma teda trochu prekvapila. Ďalšia (zrejme) moja chyba je, že som čítala „iba“ anotáciu. Iné články o knihe som nesledovala a tak pre mňa bolo prekvapenie aj to, že sa v knihe objavujú paranormálne javy.

Pred niekoľkými rokmi mi sesternica pustila film Paranormal activity, po ktorom som sa nejaký čas bála. O to viac, keď nám o pár dní nato spadol vianočný stromček len tak z ničoho nič. Podobné pocity som mala aj pri tejto knihe. Isté duchovno, ktoré je v knihe, mi spravilo neraz husiu kožu a zatajil sa mi pri čítaní dych. A hoci knihy s paranormálnymi javmi nevyhľadávam, námet ma zaujal a kniha ma fascinovala.  Trvalo to však len do polovice. Potom som začala mať pocit, že je toho príliš a niektoré pasáže akoby sa opakovali.

Príbeh rozpráva Leeds. Jeho rozprávanie o tom, čo sa v dome udialo, sa strieda so súčasnosťou. Čitateľa to drží v napätí. Vie totiž, že niečo sa odohralo, ale musí sa k tomu postupne dopracovať. To ho núti čítať ďalej a odhaľovať postupne čriepky mozaiky. Pokiaľ by išlo trilerovú linku, tak ma príbeh bavil a mal efekt, ktorý by som od trileru očkovávala. Bolo tu napätie, zimomriavky a pociťovala som strach.

Popritom sa však odohráva aj romantická dejová linka a tá už mi do konceptu príliš nesadla. Alebo aspoň nie tak, ako ju skončila autorka. Ťažko sa mi opisuje, čo sa mi nepáčilo, pokiaľ nechcem prezradiť dôležitý moment z knihy. V skratke však môžem napísať, že záver bol pre mňa príliš sladký a do tohto príbehu sa mi rozhodne nehodil.

Layla je jedna z mála kníh, pri ktorých neviem, či sa mi páčili alebo nie. Časť príbehu bola pre mňa fascinujúca a naozaj ma bavila. Isté momenty mi však pripadali prehnané. Príliš nafúknuté alebo príliš zbytočné. Pri niektorých zvratoch som si povedala, že ma  autorka dostala, ale na druhej strane záver sa mi vôbec nepáčil. Knihu odporúčam čitateľom, ktorí majú radi paranormálne javy a zároveň majú chuť aj na romantiku. Viem, znie to ako čudná kombinácia žánrov, ale presne taká táto kniha je.

Skúste si pozrieť ukážku na stránke vydavateľstva:

https://www.albatrosmedia.sk/tituly/23818468/layla/

Titul: Layla

Originálny názov: Layla

Autor: Colleen Hoover

Preklad: Nikoleta Račková

Počet strán: 344

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Lindeni

Foto: Drominička

1 comments on “Layla (Colleen Hoover)

  1. Spätné upozornenie: Končí sa to nami (Colleen Hooverová) – Drominička Číta

Pridaj komentár