Detská literatúra

Nájdi a ukáž (Sandra Grimmová, Susanne Gernhäuserová)

Vydavateľstvo Fortuna Libri si pripravilo krásnu knižnú nádielku pre najmenších čitateľov. Séria leporel s názvom Nájdi a ukáž je výsledkom práce dvoch rôznych autoriek – Sandry Grimmovej  pre menšie deti a Susanne Gernhäuserovej pre deti od 2 rokov. Spolu však dokonale ladia. Ja vám ich v nasledujúcich riadkoch rada predstavím.

Začala by som knihami pre menšie deti – od jedného roka. Tieto nesú názov Moja prvá knižka Nájdi a ukáž. V ponuke ich nájdete s podtitulom Vozidlá a Gazdovstvo. Je už len na vás, ktorú pre svoje dieťa vyberiete. Obe sú vhodné tak pre chlapcov, ako aj pre dievčatká. Na siedmich dvojstranách nájdu deti veľa krásnych obrázkov, ale aj úloh. Vľavo je kúsok textu, ktorý je prispôsobený detským uškám. Obsahuje citoslovcia, ktoré môžu deti opakovať spolu s vami. Navyše sú použité aj zdrobneniny, čo je malým deťom milšie.

Pod textom sú vyobrazené obrázky, ktoré má dieťatko hľadať. Vo veľkom obrázku vpravo sú ľahko rozoznateľné. Niektoré pojmy sú ľahšie – ako napríklad pes, mačka, autobus či traktor. Iné slová sa mi zdali na ročné deti ťažšie. Nič to však nemení na tom, že vďaka knihe sa deti môžu naučiť, čo je miešačka, rúra alebo bal slamy. V knihe o vozidlách nechýbajú ani smetiari, ktorí sú u nás veľmi obľúbení.

Knihy od Susanne Gernhäuserovej sú určené pre deti od dvoch rokov. My máme doma tituly Na Gazdovstve a Zásahové vozidlá. Rozmerovo sú o čosi väčšie a majú aj viac strán. Ani tu nechýba krátky text, ktorý opisuje obrázok. Nabáda deti, aby si obrázok poriadne pozreli a hľadali predmety v obrázkoch pod textom. Tie sa opäť dajú nájsť ľahko, hoci obrázky už sú zložitejšie, prepracovanejšie. Deti majú čo skúmať. Niektoré slová sú jednoduché, iné zložitejšie. V knihe o gazdovstve deti spoznajú rôzne stroje, ktoré farmárom pomáhajú. Zásahové vozidla ukazujú prácu záchranárov v rôznych situáciách. Deťom je možné vysvetliť, prečo si treba dávať na cestách a pri hre pozor. Aby sme zásahové vozidlá nepotrebovali.

Obe série sa dajú krásne využiť aj na dodatočné prerozprávanie príbehu z obrázkov. Ja som s dcérkou skúšala aj hľadanie iných predmetov. Hľadali sme, opakovala pojmy. Knihy sa páčia aj staršiemu synovi. Ten pozorne študoval obrázky. Opisoval mi, čo sa na nich deje. Väčšie deti si knihy môžu užiť aj tak, že si k obrázkom vymyslia vlastný príbeh.

Séria kníh Nájdi a ukáž, či už pre deti od jedného roka alebo pre dvojročné, sa stala u nás obľúbenou. Hľadanie obrázkov a slov podľa zadania moje deti baví. Knihy pre menšie deti majú jemnejšie a jednoduchšie obrázky, tie pre dvojročných sú viac prepracované. Moja dvojročná dcéra si ich berie pravidelne. Prezerá si obrázky a rozpráva si, čo vidí. Strany sú pevné a ani pri pravidelnom používaní ich ešte deti neohli ani nezlomili. Niektoré knihy totiž u nás nápor mojej dcéry nezvládli.

Séria na stránke vydavateľstva

Titul: Moja prvá knižka: Nájdi a ukáž (Vozidlá, Gazdovstvo) / Nájdi a ukáž (Zásahové vozidlá, Na gazdovstve)

Originálny názov: Mein erste sachen suchen (Meine fahrzeuge, Mein bauerhof) / Sachen suchen (Einsatfahrzeuge, Auf dem bauernhof)

Autor: Sandra Grimmová / Susanne Gernhäuserová

Ilustrácie: Denitza Gruberová / Stefan Seidel, Anne Suessová

Preklad: Barbara Al Zafari

Počet strán: 14, 14 / 22, 22

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Fortuna Libri

Foto: Drominička

0 comments on “Nájdi a ukáž (Sandra Grimmová, Susanne Gernhäuserová)

Pridaj komentár