Poviedky

Sychravé dni spisovateľky (Alica Bartková)

Dnes by som vám rada predstavila autorku, ktorú som donedávna nepoznala. Alica Bartková pritom nie je vo svete kníh žiaden nováčik a na konte už má niekoľko titulov. Jej posledný literárny počin nesie názov Sychravé dni spisovateľky a vyšiel vo vydavateľstve ArtFloyd.

Kniha obsahuje 16 samostatných príbehov. Hlavná hrdinka – spisovateľka – postupne rieši nástrahy spisovateľov. Kto vydá moju knihu? Prečo mám knihu meniť? Naozaj mám písať brak a zarobiť alebo písať intelektuálnu literatúru a nepredať nič?

V prvom rade musím napísať, že táto kniha nesadne každému. Autorka má svojský štýl. Mne sa však páčil. Možno vďaka tomu, že bol iný. Bol istým spôsobom drzý. A ako sľubuje anotácia, tak aj vtipný, ironický a cynický. Autorka si nedáva servítku pred ústa. Dozvedáme sa, aké je zákulisie vydávania knihy a život autorky. Je len na čitateľovi, či to bude brať ako fikciu alebo realitu. Ja by som povedala, že tu platí staré známe „bez vánku sa ani lístok nepohne“.

Ale kniha nie je iba o vydávaní knihy či jej písaní. Autorka do príbehov vložila aj svoj názor na spoločnosť a jej problémy. Niečo povie na plné ústa, iné veci schová do metafor. Páčil sa mi rozbor rozprávok, ktorý autorka čitateľovi ponúkla. Niektoré príbehy boli priamejšie, iné boli o čosi filozofickejšie a úvahové. Mne osobne sa páčila tá prvá kategória. Nevadilo mi ani to, že niektoré príbehy ostali s otvoreným koncom. Ako čitateľka som si mohla dotvoriť vlastný záver.

Píšem o krivých zrkadlách, lebo sa mi to celkom hodí do novej knihy. Nijaká podoba vlastne nie je presná, v normálnom zrkadle je podoba obrátená, fotoobjektív skresľuje, video pridáva kilá… Vieme vlastne, ako vyzeráme? V očiach každého človeka inak. Aj v tých svojich.

str.139

Osobne by som túto knihu odporúčala čítať postupne. Po jednom príbehu. Napríklad pri rannej káve alebo večernom pohári vína. Na sebe som zistila, že keď som čítala viacero príbehov po sebe, tak som bola presýtená. Postupne dávkovanie mi robilo väčšiu radosť a viac som si príbeh vychutnala a vedela som si ho nechať prejsť hlavou. V knihe nájdete aj veľa absurdností, možno budete krútiť hlavou. Podľa mňa ju treba brať s určitou dávkou nadhľadu.

Sychravé dni spisovateľky sú ideálnym spoločníkom na nadchádzajúce jesenné počasie. Autorka s poriadnou dávkou irónie prináša čitateľovi príbehy (nielen) zo sveta vydávania kníh. Neberie si servítku pred ústa a nechá vám v hlave víriť rôzne myšlienky. Táto útla kniha v sebe rozhodne ukrýva viac, ako by som na začiatku čakala. Nie je vylúčené, že časom sa k nej znova vrátim. Som si istá, že nájdem ešte ďalšie narážky na spoločenské dianie.

Knihu nájdete napríklad aj v Auraknihy.

Titul: Sychravé dni spisovateľky

Autorka: Alica Bartková

Počet strán: 146

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: ArtFloyd

Foto: Drominička

0 comments on “Sychravé dni spisovateľky (Alica Bartková)

Pridaj komentár