Detektívky

Puknuté zrkadlo (Agatha Christie)

Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ zásobuje fanúšikov Agathy Christie stále ďalšími a ďalšími detektívkami. Krásna reedícia tentoraz prináša titul Puknuté zrkadlo. Tento detektívny príbeh vraj patrí k jedným z najslávnejších a ja sa ani nečudujem, že je to tak.

Dedinka Mary Mead je domov slečny Marplovej. Zaujme aj slávnu filmovú hviezdu Marinu Greggovú, ktorá sa tu rozhodne usadiť. Pri slávnosti, ktorú pripravila, však príde o život návštevníčka. Po nej postupne prídu o život aj ďalší ľudia. Súvisia úmrtia? Chcel niekto zabiť aj Marinu? Čo za tým všetkým je môže rozlúsknuť jedine slečna Marplová.

Tak ako Hercula Poirota, aj slečnu Marplovú mám v príbehoch od Agathy Cgristie veľmi rada. Táto všetečná stará dáma z každého dostane to, čo by dotyčný ani nechcel povedať. Rovnako aj v tomto príbehu. Hoci začiatok bol trochu dlhší, tentoraz mi to vôbec nevadilo. Autorka vďaka tomu vytvorila dokonalý obraz o dedinke Mary Mead, ktorá sa rozrastá o novú štvrť. Keď už bola atmosféra hotová, autorka to na čitateľa vybalila.

Opäť som mala počas čítania vnuknutia, kto je za úmrtiami. Lenže keď zomrela aj postava, ktorá bola pre mňa najviac podozrivá, vedela som, že ma bude čakať veľké prekvapenie. Väčšinu času prípad vyšetrujeme spolu s inšpektorom Craddockom. Ten sa radí so slečnou Marplovou. Jej myseľ ide na plné obrátky. V príbehu sa postupne vynárajú rôzne skutočnosti, ktoré čitateľovi začnú vŕtať v hlave. Nezostáva preto nič, iba prelúskať knihu až do konca.

A záver? Brilantný! Akokoľvek som nad prípadom uvažovala, ani vo sne by mi nenapadlo, ako ho autorka vyriešila. Doslova mi to vyrazilo dych. V duchu som tlieskala autorke za jej geniálnu myseľ. Vynárali sa mi otázky, ako človek bojuje s traumou, či sa niekedy dá poraziť. Alebo či sa v momente, keď sa vám naskytne príležitosť, pomstíte. Pomôže to však pre kľudný spánok?

Puknuté zrkadlo je bezpochyby skvelá detektívka, kde vám v závere autorka zoberie všetok vietor z plachiet. Budete pozerať s otvorenými ústami, či to naozaj mohlo byť takto. Ak sa mi aj zdal začiatok o čosi pomalší, koniec to rozhodne vytiahol. Slečna Marplová opäť raz zažiarila, a to ani nebola ústrednou postavou v príbehu. Podľa mňa skvelé čítanie.

Puknuté zrkadlo kúpite v pevnej väzbe alebo ako e-knihu.

Titul: Puknuté zrkadlo

Originálny názov: The Mirror Crack ´d from Side to Side

Autor: Agatha Christie

Preklad: Adriana Oravcová

Počet strán: 256

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Foto: Drominička

0 comments on “Puknuté zrkadlo (Agatha Christie)

Pridaj komentár