Detská literatúra

Séria: Malí ľudia, veľké sny (María Isabel Sánchez Vegara)

Séria detských kníh Malí ľudia, veľké sny žne úspechy v zahraničí. Teraz konečne vďaka vydavateľstvu Slovart prichádza aj na Slovensko. Ja vám dnes predstavím štyri knihy, ktoré vyšli ako prvé. Frida Kahlo, Anna Franková, Marie Curie a David Attenborough.

Tieto knihy sú nádherné v tom, ako deťom prerozprávajú príbeh o niekom výnimočnom. Ukazujú im, čo všetko sa dá v živote dosiahnuť, keď sa nevzdajú a idú za svojim cieľom. Ukazujú im aj históriu z pohľadu detí, napríklad pri príbehu Anny Frankovej. Všetky knihy sú písané jednoducho. Deti príbeh pochopia bez najmenších problémov. Na konci každej knihy je aj časová os života osobnosti. Stručný životopis je napísaný tak, že ho väčšie deti môžu neskôr využiť v škole. Ďalším skvelým bonusom je aj tip na ďalšiu knihu o príslušnej osobnosti.

Frida Kahlo je meno, ktoré počúvame často. Kto však je Frida? Dievča, ktoré prekonalo chorobu a neskôr aj autonehodu. Práve tá ju na nejaký čas pripútala na posteľ. Vtedy sa Frida začala venovať umeniu. Jej autoportréty sú známe po celom svete. Táto kniha deťom ukáže nielen výnimočnú osobnosť, ale aj jej odhodlanie sa nevzdať. Aj napriek zraneniam využila svoj čas plnohodnotne a vďaka tomu ohúrila svoje okolie aj celý svet výnimočným umením.

Najznámejší denník na svete je ten, ktorý napísala Anna Franková. A aj o nej si deti môžu v tejto sérii prečítať. Jej osud patril k tým najsmutnejším. Na druhej strane, je podaný veľmi citlivo. Deti tak prostredníctvom príbehu môžu pochopiť, ako ťažko sa žilo Židom počas druhej svetovej vojny. Aj my môžeme deťom vysvetliť, prečo nie je dobré, keď sa ľudia rozdeľujú podľa viery či farby pleti. Jej snom bolo vydať denník. Ten sen sa splnil, hoci ona pri tom už nebola.

Kniha o Marie Curie je veľmi inšpiratívna. Prvá žena, ktorá získala Nobelovú cenu a jediná, ktorá má dve v rôznych odvetviach. Aj tento príbeh deťom krásne ukazuje, aké dôležité je nevzdať sa a ísť za svojím snom. Marie nám ukazuje vedu tak, že deti o ňu možno tiež začnú prejavovať záujem. Jej objavy pomáhajú dodnes. Som si istá, že inšpiruje nielen mladé dievčatá, ale aj chlapcov vzdelávať sa a objavovať nové vecí.

Poslednou knihou zo série, ktorú vám dnes predstavím, je o Davidovi Attenboroughovi. Chlapcovi, ktorý vyrastal v univerzitnom kampuse. Toto miesto naplno využíval pri svojej zvedavosti. Fascinovala ho príroda a zvieratá a preto svoje štúdium  zameral týmto smerom. Cestoval po celom svete, natáčal dokumenty a za svoj prínos bol uznávaný nielen divákmi a fanúšikmi, ale aj samotnou kráľovnou. Tento príbeh deťom ukazuje neskonalú vášeň pre prírodu a nabáda na jej ochranu.

Séria kníh Malí ľudia, veľké sny je bezpochyby jedna z najkrajších. Veľké sny malých ľudí, ktorí môžu naše deti motivovať a inšpirovať. Ukázať im, že vďaka vzdelaniu a vášni môžu byť aj oni slávni a získať Nobelovú cenu či uznanie spoločnosti. Všetky knihy sú krásne ilustrované a vhodné pre deti od 5 rokov. Ja sa už teším na ďalšie  významné osobnosti, ktoré vydavateľstvo Slovart postupne predstaví.

Knihy nájdete na stránke vydavateľstva:

https://www.slovart.sk/knihy-v-slovencine-a-cestine/knizne-serie/mali-ludia-velke-sny.html?page_id=178267

Titul: Malí ľudia, veľké sny

Originálny názov: Little People, BIG DREAMS

Autor: María Isabel Sánchez Vegara

Preklad: Denisa Ľahká, Zuzana Deverová

Ilustrácie: GeeFan Eng (Frida Kahlo), Sveta Dorosheva (Anna Franková), Frau Isa (Marie Curie), Mikyo Noh (David Attenborough)

Počet strán: 32

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Slovart

Foto: Drominička

2 comments on “Séria: Malí ľudia, veľké sny (María Isabel Sánchez Vegara)

  1. My máme doma Ameliu Earhartovú, ale len v anj. Brat priniesol z UK, keď sa nám narodila Amélia 🙂 Knižky, celá séria sú krásne.

    Páči sa mi

Pridaj komentár