Romány

Čokoládový klub (Carole Matthewsová)

Netajím sa, že mám rada ľahké romantické knihy, ktorými si rada prestriedam trilery a detektívky. Takou je aj kniha od Carole Matthewsovej s názvom Čokoládový klub. Prekrásna obálka talentovanej Kateřiny Brabcovej ma jednoducho zlákala.

Sú ženy, ktoré sú závislé od drahých topánok či nakupovania. Sú však aj také, ktoré zbožňujú čokoládu. Štyri takéto ženy sa stretávajú v Čokoládovom nebi, kde si vytvorili svoj klub. Keď sa niektorá z nich ocitne v problémoch a potrebuje získať podporu či iný pohľad na vec, tak zvolajú čokoládovú pohotovosť. Pri dokonalých pralinkách či horúcej čokoláde sa všetky problémy riešia lepšie.

Ani neviem prečo, ale čakala som, že kniha bude podobná Romantickým útekom či škoricovým knihám s Lovisou, ktoré tak isto vyšli v Grade. Čokoládový klub bol nakoniec iný. Nebol iba o čokoláde, ale najmä o silnom priateľstve a vzťahoch. Príbeh sa číta vcelku svižne, popretkávaný je množstvom dialógov. Pri čítaní ma mierne vyrušilo pomenovanie jednej z postáv „Ideál“. Úvodzovky boli mätúce, občas som nevedela, či čítam priamu reč. Možno postačilo využiť iný grafický prostriedok, napríklad kurzívu.

V príbehu dominuje postava Lucy. Stíhame však sledovať aj životy jej troch priateliek. Éterická Autumn, Nadia, ktorá miluje svoju rodinu nadovšetko a nakoniec Chantal, ktorá má bohatého manžela, ale aj veľkú túžbu po sexe. Každá z nich je iná a každá má svoje problémy. V príbehu sa dokonale dopĺňali. Ich priateľstvo začalo vďaka čokoláde, ale nie je to už iba čokoláda, ktorá ich spája. Je to silné puto. Bola som až prekvapená, koľko boli ochotné riskovať pre tú druhú. Bolo to naozaj krásne.

Niektoré scény v príbehu boli prvoplánové, iné tak trochu prehnané. Od začiatku bolo jasné, s kým by Lucy mala skončiť. Som si takmer istá, že pri čítaní budete v duchu (a možno aj nahlas) kričať na hlavnú hrdinku, nech nie je taká hlúpa. Príbeh sa nevyhýba ani ťažším témam – bulímii, hazardu či závislosti na drogách. Aj tie sú však odľahčené vtipnými poznámkami. Neraz som sa rozosmiala.

Čokoládový klub je pre mňa veľmi príjemným prekvapením. Príbeh, ktorý je tak trochu bláznivý a občas až absurdný, mi neraz vyčaroval úsmev na tvári. Sledujeme krásne priateľstvo štyroch žien, ktoré milujú čokoládu. Tú si pre istotu na čítanie pripravte aj vy, lebo budete len nasucho prehĺtať. A hoci je príbeh tak trochu prvoplánový, ja som si knihu maximálne užila. Štyri kamarátky som si rozhodne obľúbila. Ak hľadáte oddychovú knihu ku horúcej čokoláde, tak ste ju práve našli.

https://www.grada.sk/cokoladovy-klub-(1)-100149/

Titul: Čokoládový klub

Originálny názov: The Chocolate Lovers´ Club

Autor: Carole Matthews

Preklad: Andrea Vargovčíková

Počet strán: 336

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Grada pod značkou Cosmopolis

Foto: Drominička

0 comments on “Čokoládový klub (Carole Matthewsová)

Pridaj komentár