Novela

Hviezdna brána (Ingvild H. Rishøi)

Mojím tretím vianočným príbehom v tomto roku je kniha od nórskej autorky Ingvild H. Rishøi Hviezdna brána. Krásna vianočná obálka v sebe neukrýva žiadny prvoplánový vianočný príbeh.

Ronja a jej sestra Melissa žijú so svojim otcom, ktorý je nezamestnaný. Prostredníctvom niekoľkých ľudí sa Ronji podarí vybaviť pre otca prácu ako predajca vianočných stromčekov. Ronja sa teší, že možno budú mať šťastie a ich Vianoce budú spojené s dobrým jedlom a dokonca aj so stromčekom. Lenže otec je alkoholik a peniaze vo vrecku využije inak ako by sa jeho deťom páčilo. Melissa sa preto rozhodne, že začne pracovať namiesto otca a jej desaťročná sestra Ronja bude pri predaji tiež pomáhať.

Vôbec neviem, čo som od tejto knihy čakala. Príbeh ma však prekvapil. Nie v zlom. Bol iný ako sme pri vianočných príbehoch zvyknutý? To rozhodne áno. Ale práve tá inakosť ho robí výnimočným. Autorka príbeh rozpráva s ľahkosťou, pohľadom desaťročnej Ronje. Dievčatko je naplnené optimizmom a stále dúfa, že sa budú mať lepšie. Stále sníva o krásnych Vianociach a neprestáva dúfať, že raz sa presťahujú do chalúpky pri lese, ktorú im otec neustále sľubuje.

Kapitoly sú krátke, miestami len jeden odsek. Aj vďaka tomu knihou preplávate za veľmi krátky čas. Autorka na 140tich stranách pripomenie, čo všetko môže narobiť v rodine alkohol. Dievčatá museli rýchlo prevziať zodpovednosť sami za seba. Čo mňa ako čitateľku/matku veľmi zamrzelo. Hoci ich otec miluje, lákadlo v podobe krčmy s názvom Hviezdna brána je silnejšie.

Osud dievčat je neľahký, ale ich odhodlanie je obdivuhodné. Ich puto je príkladom toho, že stoja pri sebe aj v najťažších chvíľach. V knihe sa mi veľmi páčila postava suseda Aronsena. Jeho láskavosť a snaha dievčatám pomôcť bola dojemná. Záver bol zvláštny. Bol plný fantázie malého dievčatka, ktoré túži po dokonalom živote a Vianociach.

Hviezdna brána je veľmi netypický príbeh o Vianociach, o alkohole, o rodine a aj pocite niekam patriť. Je to príbeh o súdržnosti dvoch sestier a aj o tom, ako im vedia pomôcť na prvý pohľad cudzí ľudia. Je to aj príbeh o snívaní a túžbach, ktoré by sa mohli splniť práve na Vianoce. A či sa tieto túžby splnia, to sa dozviete v knihe. Je vhodná aj pre staršie deti, ale veľa si v nej nájdu najmä dospelí čitatelia.

Úryvok z knihy nájdete na stránke Tatranu:

https://www.slovtatran.sk/hviezdna-brana

Titul: Hviezdna brána

Originálny názov:

Autor: Ingvild H. Rishøi

Preklad: Zuzana Bátorová – Vahančíková

Počet strán: 140

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Tatran

Foto: Drominička

0 comments on “Hviezdna brána (Ingvild H. Rishøi)

Pridaj komentár