Detská literatúra

Volanie lesa (Marie Tibi, Rebecca Romeo)

Keď som si nedávno prezerala detské knihy, zaujala ma jedna zo Stonožky. Volanie lesa, ktorú napísala Marie Tibi a ilustrovala Rebecca Romeo. Krásny obrázok líšky, pre ktoré mám slabosť, rozhodol, že si knihu doma prečítame.

Martin miluje prírodu a ešte radšej si ju fotí. Často chodil do lesa s fotoaparátom na krku a cez hľadáčik zachytával krásne momenty. Vtáčik, hmyz či zajac. Cítil, že príroda sa mu snaží niečo povedať. Raz našiel v húštine zachytenú líšku. Pomohol jej a vzal si ju domov. Staral sa o ňu a veril, že líška ho naučí reč lesa. Lenže líška nebola šťastná. Les ju volal a ona volaniu neodolala.

Pri výbere tejto knihy som ani len netušila, aké silné posolstvo sa v nej ukrýva. A to nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Textu je tak akurát a kniha sa dá prečítať s deťmi na jeden, maximálne dvakrát. Je písaný s ľahkosťou, ale nie úplne fádne. Nájde sa tu aj priama reč, čo knihe dodáva iskru. Priam nabáda na čítanie zmeneným hlasom. Rozpráva však iba Martin a jeho líška.

„Prosím ťa, skroť si ma.“ Povedala líška v knihe Malý princ. V tejto knihe sa líška skrotiť dala. Martinovi dôverovala a mala ho rada. Napriek tomu, že mala čo jesť, piť a teplé miesto, nebola šťastná. Stratila to najdôležitejšie a to je sloboda. Martin veril, že líška s ním bude spokojná. Neuvedomil si, že divé zviera potrebuje svoju voľnosť. Pri ľuďoch je to žiaľ tak.

Máme pocit, že si môžeme dovoliť voči prírode všetko. Berieme si odtiaľ plody, drevo a neraz aj zvieratá. Napokon na to môžeme všetci doplatiť. Musíme deťom vštepovať rešpekt k prírode. Pretože ona nás nepotrebuje, zato my ju áno.

Kniha je aj krásne ilustrovaná. Sálajú z nej farby. Vnímate divokosť lesa aj útulný domov. V očiach líšky vidieť smútok, ale neskôr aj radosť. Deťom sa budú určite páčiť. V detailoch môžu nájsť veľa milých drobností.

Detská kniha Volanie lesa je vhodná pre deti od 5 rokov. Je to ideálny čas začať deťom rozprávať o prírode, vštepovať im rešpekt voči nej, ukázať im jej krásu , ale aj nástrahy. Kniha v sebe nesie naozaj krásne posolstvo. Vytvára priestor na diskusie s deťmi. Navyše je plná krásnych ilustrácií, ktoré sa im zapáčia.

Ukážku z knihy nájdete aj na stránke Bux.sk

https://www.bux.sk/knihy/617371-volanie-lesa.html

Titul: Volanie lesa

Originálny názov: Le renard emprivoisé

Autor: Marie Tibi

Ilustrácie: Rebecca Romeo

Preklad: Lucia Hlubeňová

Počet strán: 32

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Stonožka

Foto: Drominička

0 comments on “Volanie lesa (Marie Tibi, Rebecca Romeo)

Pridaj komentár