Romány

Hrad ve Skotsku (Julie Caplinová)

Po výlete s Miškou Zamari do Írska som sa rozhodla ešte zostať mimo kontinentálnej Európy. Tentoraz ma kniha od Julie Caplinovej vzala na Hrad ve Skotsku. Obálka naznačuje zimu a tak sa skvelo hodila pre zimné počasie.

Izzy zdedila po strýkovi hrad. Po niekoľkotýždňovom kurze varenia sa do neho vracia a chystá sa ho prerobiť na hotel. Lenže jej finančné možnosti sú obmedzené. Jej excentrická matka Xanthe však nazaháľa a prenajme izbu prvému platiacemu hosťovi. Postupne sa k nemu pridávajú ďalší a tak aj hrad získava stále viac na kráse. Na Vianoce si hrad prenajala bohatá rodina a Izzy sa snaží urobiť všetko preto, aby boli Vianoce nezabudnuteľné a neskôr to prilákalo ďalších hostí. Podarí sa jej to alebo sa stanú Vianoce jej nočnou morou?

Keď som si knihu vybrala na recenziu, vôbec som si neuvedomila, že ide o český preklad. Tí, čo ma poznajú, vedia, že pokiaľ môžem, čítam radšej v slovenčine. Pravdou však je, že niektoré knihy zo série Romantické úteky mali v slovenčine slabší preklad.  Bola to teda celkom dobrá príležitosť okúsiť ten český, ktorý všetci chvália. A myslím, že právom. Do knihy som sa zamilovala od prvej strany a vôbec mi čeština nevadila. Naopak, naozaj sa mi čítala lepšie.

Na tejto knihe sa mi veľmi páčilo, že už od samého začiatku sa dostávame priamo do deja. Niektoré predošlé majú dlhší začiatok, kvôli tomu „úniku“. Tu príbeh frčal už od prvej strany. Postavy sú nesmierne sympatické. Či už je to Izzy alebo jej bohémska matka Xanthe. Celý príbeh sa nesie v akejsi dobrej atmosfére a pri čítaní máte pocit, že sa usmievate. Samozrejme, nechýbali ani menšie drámy či sklamania.

Príbeh sa odohráva v období Vianoc. Pokiaľ sa vám dostane do rúk v tom čase, tak vás na ne dobre naladí. Ja som ju čítala v januári a tiež som mala silný zážitok. Pokiaľ sa chcete v lete schladiť, tak snehová nádielka v knihe vám pomôže. Príbehy od Julie Caplin zväčša lahodia aj chuťovým bunkám. V tomto spolu s Izzy pripravíte množstvo skvostných jedál. Neraz som sa pristihla, ako som nasucho prehltla.

Hrad ve Skotsku je pre mňa jednou z najlepších kníh zo série Romantické úteky. Príjemná atmosféra príbehu a veľmi sympatické postavy vám zaručia skvelý oddych pri čítaní. Ako to už pri knihách od Julie Caplin býva, tak aj po prečítaní tejto budete mať chuť cestovať alebo sa stať hradnou pani či pánom. Ak hľadáte príjemnú oddychovku, táto určite stojí za to.

Ukážku z knihy nájdete na stránke vydavateľstva:

https://www.grada.sk/hrad-ve-skotsku-12292/

Titul: Hrad vo Skotsku

Originálny názov: The Christmas Castle in Scotland

Autor: Julie Caplin

Počet strán: 320

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Grada pod značkou Cosmopolis

Foto: Drominička

0 comments on “Hrad ve Skotsku (Julie Caplinová)

Pridaj komentár