Kuchárske knihy recenzujem zriedkavo. V príbehoch na Instagrame však môžete vidieť, ktoré u nás doma dominujú. Nedávno sa mi do rúk dostala kniha Varíme podľa ročných období, ktorú napísala Brigit Binns. Úchvatná obálka doslova láka.

Ako názov napovedá, kniha je zameraná na sezónnosť. Nájdete v nej štyri celky podľa ročných období. V každom ročnom období nájdete množstvo receptov, ktoré sa hodia na rôzne príležitosti. Od predjedla až po dezert. Autorka v úvode radí, ako nakupovať a na čo si dať pozor. Dáva dôraz na lokálnosť, zrelosť a na dobré skladovanie. Vedeli ste, že paradajky v chladničke strácajú chuť?

Jednu dôležitú vec som si pri výbere neuvedomila. A to že autorka je Kalifornčanka. A tak hoci je kniha zameraná na sezónnosť, niektoré suroviny sú u nás menej dostupné. Základne sezónne prísady však u nás kúpime. S morskými plodmi to už bude trochu problém.
Ku každému receptu nájdete pár slov autorky, ingrediencie nájdete na bočnej strane. Postupy sú jasné a pochopí ich aj človek, ktorý sa v kuchyni vyskytuje pomenej. Veľmi sa mi páči, že autorka pri mnohých receptoch pridáva aj tipy či rady.

Ja osobne mám veľmi rada, keď je k receptu pridaná aj fotografia. Pretože aj tá dokáže priblížiť chute a postrčiť nás k uvereniu jedla podľa receptu. V tejto knihe sú fotografie naozaj na zjedenie. Postaral sa o ne fotograf Ray Kachatorian. Mrzí ma však, že nie všetky recepty sú doplnené fotkou. Spravidla je jeden recept s fotkou a ďalšia dvojstránka receptov je už bez nej. Neostáva nič iné, iba zapojiť svoju predstavivosť.

Recepty vyzerajú naozaj chutne. Problém môže nastať pri dostupnosti niektorých potravín. Obzvlášť ak bývate v menšom meste či na dedine. Čajové maslo, ryžový ocot či pistáciový olej nie sú zrejme bežným tovarom ani v supermarketoch. Netreba to však brať tragicky, trochu improvizácie a prispôsobenie si receptov podľa dostupnosti surovín im určite neuškodí. Niektoré recepty sú jednoduchšie (tie preferujem ja) a niektoré si vyžadujú viac ingrediencií a možno aj času. Rôzne kombinácie chutí však môžu vytvoriť nebíčko v ústach. V závere nájdete aj kokteily na každé ročné obdobie. Nechýba zoznam produktov na každé ročné obdobie a zopár základných receptov napríklad na pizzové cesto či tekvicové pyré.

Varíme podľa ročných období je veľmi pekne spracovaná kuchárska kniha, ktorá je však prispôsobená sezónnosti v inej krajine. Inšpirácia na recepty je natoľko bohatá, že si z nej vyberie aj našinec. Možno s obmenou niektorých surovín vytvorí aj lepši recept. Ja odporúčam knihu pred kúpou prelistovať, aby ste mali istotu, že nájdete potrebné suroviny .
Ukážku z knihy nájdete aj na stránke vydavateľstva:
https://www.albatrosmedia.sk/tituly/20194659/varime-podla-rocnych-obdobi/
Titul: Varíme podľa ročných období
Originálny názov: Cooking in Season
Autor: Brigit Binns
Preklad: Zuzana Šeršeňová
Počet strán: 176
Rok vydania: 2019
Vydavateľstvo: Lindeni
Foto: Drominička
0 comments on “Varíme podľa ročných období (Brigit Binns)”