Detská literatúra

Listy od Félixa (Annette Langen, Constanza Droop)

Detských kníh nie je nikdy dosť. Obzvlášť keď máte doma malého knihomoľa. Naposledy sme si s Matejom prečítali knihu Listy od Félixa, ktorú napísala Annette Langen a ilustrovala Constanza Droop. Ako sa mu páčila?

Sofia na ceste z dovolenky stratila svojho milovaného zajačika Félixa. Celá rodina sa pustila na letisku do pátrania, ale márne. Nešťastná Sofia musela nastúpiť na lietadlo domov. Bez Félixa. Bola veľmi smutná. Po príchode zo školy ju nečakal v izbičke jej najlepší kamarát. Lenže jedného dňa na ňu mávala mamička s listom. Ten bol od jej zajačika Félixa.

Môj syn si túto knihu zamiloval, hneď ako sme ju začali čítať. Príbeh bol pútavý. Deti ale určite najviac zaujme, že kniha obsahuje obálky, v ktorých sa nachádzajú listy od Félixa. Félix totiž písal Sofii z viacerých krajín, ktoré navštívil. Obálky sú pestré, z každej krajiny iná. V listoch zajačik opisuje svoje zážitky z krajín, ktoré navštívil. Bol v Londýne, Paríži, Ríme, zablúdil aj do Egypta, Kene a nakoniec až do New Yorku. Listy sú doplnené o obrázky, ktoré zajačik nakreslil. V obálke z Paríža je dokonca aj fotografia a v tej z Egypta je plán pyramídy. Môj syn bol nadšený a ja spolu s ním.

Ku každej krajine si Sofia zisťuje ďalšie informácie. Deti sa tak spolu s ňou môžu dozvedieť veľa zaujímavých noviniek. Čo je Socha slobody, ako sa stavia pyramída a prečo Francúzi nosia taký dlhý chlieb. Po prečítaní sme so synom rozoberali, čo si o krajinách, o ktorých sme čítali, zapamätal. Keďže textu je v knihe aj v listoch dosť, knihu si môžete rozdeliť pri čítaní po krajinách. Aj keď neviem, či deti vydržia čakať. Môj syn sa nevedel dočkať, kým vytiahne ďalší list a zistí, ktorú krajinu zajačik navštívil. 

Kniha je plná krásnych ilustrácií. Znázorňujú, o čom zajačik o krajine v liste píše. Tower of London, safari, či mrakodrapy. Aby toho nebolo málo, na poslednej strane knihy nájdu deti darčeky od Félixa. Nálepky z každej krajiny, ktorú zajačik navštívil. Aj tie si u nás zaslúžili veľké ovácie.

Listy od Félixa sú krásnou knihou pre malých čitateľov. Podľa odporúčania pre vek od 4 rokov. Môj päť a pol ročný si ju užil na maximum. Pútavé a vtipné rozprávanie o rôznych krajinách na samostatných listoch sa deťom určite zapáči. Ako odmena za prečítanie ich navyše čakajú parádne samolepky. U nás sa kniha naozaj veľmi páčila a pevne verím, že poteší aj iných detských knihomoľov.

Ukážku z knihy nájdete na stránke vydavateľstva:

https://www.slovart.sk/knihy-v-slovencine-a-cestine/knihy-pre-deti-a-mladez/listy-od-felixa.html?page_id=197924

Titul: Listy od Félixa

Originálny názov: Briefe von Felix

Autor: Annette Langen

Ilustrácie: Constanza Droop

Preklad: Mariana Pavuliaková-Grigoryants

Počet strán: 32

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Slovart

Foto: Drominička

1 comments on “Listy od Félixa (Annette Langen, Constanza Droop)

  1. Spätné upozornenie: Dobrodružné listy od Félixa (Annette Langen, Constanza Droop) – Drominička Číta

Pridaj komentár