Detská literatúra

Ako to funguje: Knihy (Nikola Kucharská)

Vydavateľstvo Stonožka prináša malým čitateľom už tretiu knihu poľskej ilustrátorky Nikoly Kucharskej. Série Ako to funguje? Je po zvieratách a ľudskom tele doplnená o Knihy. Čo všetko sa (nielen) deti dozvedia o knihách?

Kniha je veľkoformátová a to sa deťom rozhodne bude páčiť. Hneď na prvej strane sú predstavené postavy, ktoré nás budú svetom kníh sprevádzať. Klárka, jej brat Karolko a dedko Ignác. Kniha je ďalej rozdelená na tri časti. V prvej sa deti dozvedia o najstarších knihách, v druhej si prečítajú o knihách pre všetkých a posledná časť je venovaná knihám, ktoré poznáme.

Tému najstarších kníh začína dedko s vnúčatami v antikvariáte. Miesto, kde ľudia nájdu vzácne poklady, knihy, ktoré mali radi v detstve alebo možno špeciálne vydania. V tejto časti sa okrem iného dozvieme, ako sa príbehy či informácie zaznamenávali predtým, ako vznikla kniha v podobe ako ju poznáme. Hlinené doštičky, papyrus či dokonca šnúrky s uzlíkmi vedeli zaznamenať dôležité informácie. Nás doma najviac prekvapil korytnačí pancier. Ďalej sa deti dozvedia, čo majú spoločné s knihami mnísi. Ako museli opraviť chybu, ktorá sa nedala len tak vygumovať? A ako sa kniha zošívala? Všetko je tu krásne vyobrazené. My so synom sme iba fascinovane skúmali obrázky. V kapitole o najstarších knihách sa deti dozvedia aj veľa zaujímavostí o papieri. Nielen to, kto bol za jeho vznikom, ale aj to, ako sa postupom času menil a zdokonaľoval.

Tému číslo dva začíname na knižnom veľtrhu. Na obrázku môžu deti vidieť stánky vydavateľstiev, ktoré ponúkajú svoje knihy, či autorku, ktorá ich podpisuje. Názov kapitoly je Knihy pre všetkých. Práve toto nás privádza ku Guttenbergovmu vynálezu. Stroju, vďaka ktorému sa knihy mohli dostať k stále viac ľuďom. Dozvieme sa aj to, prečo je povolanie sádzača takzvané mŕtve povolanie. A hoci sa už toto povolanie stratilo, v knihe je krásne zobrazené, aká náročná práca to bola. A aby mali ľudia ešte lepší prístup ku knihám, vznikli knižnice. Ktorá knižnica patrí medzi najstaršie a ako sa rokmi knižnice menili? To všetko sa dozviete v tejto kapitole. Navyše tu je aj zobrazené, ako v dnešnej dobe knižnica funguje. Čo je to signatúra či knižný fond a na čo slúži katalógový lístok?

Posledná časť knihy sa venuje knihám, ktoré poznáme. Začíname vo vydavateľstve a mňa a aj môjho syna bavilo sledovať jednotlivé oddelenia od pani riaditeľky až po sklad. Ďalej sa deti dozvedia, ako vzniká kniha. Od nápadu autora, napísania, korektúry a ilustrácie až po samotnú tlač. Kontrolný prúžok,  zalomenie, falcovačka – že neviete čo je to? V knihe sa spolu s deťmi dozviete veľa zaujímavosti z  tlače. Zaujímavou kapitolou sú aj netypické knihy. Mňa veľmi potešilo, že v závere sa dozvieme aj to, aké profesie môže robiť knihomoľ.

Kniha o knihách je vždy zaujímavá. Veľmi ma potešilo, že vznikla aj jedna pre najmenších čitateľov. Množstvo informácií a skvelé ilustrácie dajú deťom množstvo vedomostí. Kniha je vhodná pre deti od 6 rokov. Odporúčam čítať maximálne po jednej dvojstránke, aby sa deti nepresýtili informáciami. S mojim synom ju berieme do rúk pravidelne. Vždy v nej nájdeme niečo nové, o niečom ďalšom sa môžeme rozprávať. Kniha dá veľa nielen deťom, ale aj ich knihomoľským rodičom.

https://www.bux.sk/knihy/661731-ako-to-funguje-knihy.html

Titul: Ako to funguje? Knihy

Originálny názov: Jak to działa? Książki

Ilustrácie: Nikola Kucharska

Text: Joanna Konszak, Katarzyna Pietka

Preklad: Alexander Horák

Počet strán: 40

Vydavateľstvo: Stonožka

Foto: Drominička

0 comments on “Ako to funguje: Knihy (Nikola Kucharská)

Pridaj komentár