Detektívky

Vražda v Mena House (Erica Ruth Neubauer)

Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ prišlo v marci s novinkou, ktorá nesie názov Vražda v Mena House. Autorka Erica Ruth Neubauer nás vezme do horúcej Káhiry.

Píše sa rok 1926. Mladá vdova Jane prikývne na spoločnú dovolenku so svojou tetou Millie. Hoci Jane sa snaží  mužom už zo zásady vyhýbať, teta Millie, by bola rada, keby si niekoho nájde. Jane sa spriatelí s pánom Redversom. Je tu však ešte mladá a krásna Anna Staitonová, ktorá strháva všetku pozornosť na seba. To sa však zmení hneď potom, ako nájde Jane jej bezduché telo. Podozrenie z vraždy pripadá práve na Jane. Tá sa rozhodne vyšetrovať na vlastnú päsť. Egyptským policajtom príliš neverí a nerada by skončila vo väzení práve tu.

Obdobie a miesto, v ktorom sa príbeh odohráva, čitateľa veľmi láka prirovnávať k detektívkam od Agathy Christie. Jej kniha Smrť na Níle nás tiež zaviedla do horúceho Egypta. Autorka podľa všetkého aj bude fanúšičkou slávnej Agathy. Aj samotná hrdinka Jane číta práve knihu od Agathy Christie. Všetko teda nasvedčuje, že nás čaká zaujímavá detektívka.

Kniha má krátke kapitoly, čo mne ako čitateľovi veľmi vyhovuje. Na začiatku nás autorka nechá trochu spoznať postavy. Tých našťastie nie je až toľko, ako to býva napríklad pri Agathe Christie. Keď nastane vražda začína kolobeh vyšetrovania a zvratov. Môžem napísať, že menšie tušenie o vrahovi vo mne hlodalo dlhšie. Vôbec mi to však nevadilo, lebo sem tam ma autorka zmiatla.

Detektívka bola vystavaná vcelku dobre. Ale občas som mala pocit, že autorka niektoré scény zbytočne naťahuje. Záver bol naopak až príliš dramatický a miestami to pripomínalo akčný film. Postavy sa postupne prejavovali a neraz som rozmýšľala, ktorá z postáv niečo skrýva a klame. Niektoré odhalenia ma preto prekvapili. Autorka sa do značnej miery venovala pašovaniu historických artefaktov, ale aj domácemu násiliu. Výprava k pyramídam určite ulahodí nadšencom histórie.

Kniha Vražda v Mena Hosue je veľmi príjemnou detektívkou, ktorá vás vezme do horúceho Egypta, kde sa v tom čase schádzajú bohatí cestovatelia z celého sveta. Horúce podnebie z knihy doslova sála. Vy spolu s hlavnou hrdinkou budete odhaľovať nielen rodinné tajomstvá, ale aj tajomstvá a pohnútky obyvateľov hotela Mena Hosue. Knihy Agathy Christie sú bezpochyby dynamickejšie a rafinovanejšie, ale aj táto kniha stojí za povšimnutie.

Knihu kúpite v pevnej väzbe alebo ako e-knihu.

Titul: Vražda v Mena House

Originálny názov: Murder at Mena House

Autor: Erica Ruth Neubauer

Preklad: Barbora Andrezálová

Počet strán: 332

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Foto: Drominička

0 comments on “Vražda v Mena House (Erica Ruth Neubauer)

Pridaj komentár