Trilery

Keď zmizla (Alex Dahl)

Americko-nórska autorka Alex Dahl prináša vďaka vydavateľstvu Slovenský spisovateľ na slovenský knižný trh ďalší psychologický triler. Tentokrát nesie názov Keď zmizla a vy sa máte opäť na čo tešiť.

Slobodná matka Liv žije so svojim synom Adrianom v nenápadnom domčeku na útese v nórskom mestečku Sandefjord. Nikto nevie o jej predošlom živote a Liv chce, aby to tak aj zostalo. Je to jediný spôsob ako ochrániť svojho syna. Anastasija je mladá Ruska, ktorú oslovili na prácu modelky a tak zo svojej rodnej zeme odchádza do Talianska. Na vlastnej koži spoznáva svet modelingu a najmä jeho odvrátenú tvár. Investigatívna novinárka Selma práve v tomto čase pracuje na článku o praktikách v modelingu, o podozrivých úmrtiach modeliek či ich znásilnení.  Práca ju zavedie do Sandefjordu, kde začne pátrať po nezvestnej matke a jej synovi. Kam ju zavedú stopy a podarí sa aspoň jedného z nich vypátrať živého?

Ja mám Alex Dahl rada. Jej príbehy sú písané veľmi pútavo a vy ich len veľmi ťažko dokážete odložiť. Nebolo to inak ani teraz. K dynamike okrem iného dopomohlo aj to, že v jednotlivých kapitolách sa striedali postavy – Adrian, Liv, Anastasija a Selma. Každá z nich prežíva svoj príbeh, ktorý sa postupne spája. Navyše keď kapitola zostala otvorená, skrátka ste potrebovali ísť ďalej. Ani neviete ako a viac ako 350 strán vám preletí pod prstami.

Na tejto autorke zbožňujem, ako vie vytvoriť ponurú atmosféru. Chladné nórske počasie doslova pociťujete aj na vlastnom tele. Autorka sa neštíti ani ťažkých tém. Tentokrát išlo o svet modelingu a musím uznať, že bolo fascinujúce sledovať jeho odvrátenú tvár. Drogy, znásilnenia, prostitúcia či obchodovanie s ľuďmi. Behal mi mráz po chrbte z toho, že sa to deje najmä mladým dievčatám.

S postavou novinárky Selmy som sa stretla už v predošlej knihe. Mňa bavilo, ako sa vyvíjal jej život v tomto príbehu. Nemusíte sa báť, že by ste o niečo prišli, pokiaľ ste knihu predtým nečítali. Všetko je vysvetlené. Aj ja som si na ňu spomenula práve vďaka týmto náznakom. Kniha je zaradená ku psychologickým trilerom. Ja by som napísala, že je okorenená tak trochu aj detektívkou. Hoci ide skôr o vyšetrovanie a pátranie novinárky.

Kniha Keď zmizla mi veľmi sadla do čitateľskej nálady. Potrebovala som niečo dynamické, ale zároveň temné a Alex Dahl mi to opäť raz splnila. Mňa bavila a zaraďuje sa na poprednú priečku autorkiných kníh, ktoré som mala možnosť čítať. Množstvo zvratov a prepojení medzi postavami vám nedovolia knihu len tak odložiť. Ak máte radi psychologické trilery či drámy, určite odporúčam.

Knihu kúpite v pevnej väzbe alebo ako e-knihu.

Titul: Keď zmizla

Originálny názov: After She’d Gone

Autor: Alex Dahl

Preklad: Lenka Cinková

Počet strán: 376

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Foto: Drominička

0 comments on “Keď zmizla (Alex Dahl)

Pridaj komentár