Romány

Niekedy je pekné, že ma miluješ (Marie Vareille)

Krásnu edíciu Za láskou vo vydavateľstve Grada ste si už určite všimli. Mojou najväčšou srdcovkou je Deň, keď sme sa stretli. Nedávno vyšla v poradí šiesta kniha. Nesie názov Niekedy je pekné, že ma miluješ a napísala ju francúzska autorka Marie Vareille.

Chloé a Constance sú kamarátky, ktoré nemôžu byť viac odlišné. Chloé je typická Parížanka, ktorá sa stále stretáva so svojím ex-priateľom, ktorý je okrem iného jej šéf a ide sa ženiť. Constance je zase romantička, ktoré zbožňuje knihy Jane Austenovej a stále čaká na toho pravého „pána Darcyho“. Jedného dňa uzatvoria dohodu. Chloé odíde na pol roka na vidiek, ďaleko od mužov a pokušení a Constance si naopak má začať užívať svoj život viac a nečakať na vysnívaného princa. Čo prinesie kamarátkam ich nezvyčajná dohoda?

Príbeh nám rozprávajú obe hlavné hrdinky. Či už prostredníctvom denníka romantickej Constance alebo formou rozprávania Chloé. V oboch prípadoch sa text číta rýchlo. Knihu prečítate zrejme skôr ako budete chcieť. Pri striedaní postáv po kapitolách to býva tak, že si poviete, už len jednu. Ale iba málokedy to tak zostane. Niekoľko zvratov vás núti zistiť, čo bude nasledovať.

Príbeh je jednoduchý, vcelku predvídateľný. Toto je však žáner, pri ktorom mi to vôbec nevadí. Nechýbalo ani niekoľko momentov, pri ktorých ma autorka prekvapila. Navyše je text popretkávaný množstvom vtipných poznámok, ktoré ma skutočne pobavili. Pri čítaní som si tak maximálne oddýchla. Príbehu okrem lásky dominuje aj silné priateľstvo dvoch kamarátok. Hoci sú úplne odlišné, pasujú k sebe ako jing a jang. Cítite, že jedna pre druhú chce to najlepšie a pri nepeknej hádke vás zamrzia slová, ktoré si v hneve povedali. Mne chýbalo trochu viac priestoru pre Constance. Jej nemotorná osobnosť sa mi veľmi páčila. Neraz som v niektorých situáciách videla samú seba.

Autorka nám ukáže aj život v malom francúzskom mestečku, kde každý pozná každého a klebety sú na dennom poriadku. Opis krásneho prostredia viníc vás prinúti privrieť oči a predstaviť si posedenie s pohárom červeného vína pri západe slnka.

Niekedy je pekné, že ma miluješ je jednoduchá, milá a vtipná oddychovka, ktorú som si naozaj užila. Hľadanie lásky, ale aj utvrdenie veľkého priateľstva dvoch úplne odlišných žien. Krásna obálka odráža aj krásne prostredie francúzskych viníc. Ak hľadáte knihu, pri ktorej si oddýchnete a nevadí vám jednoduchosť príbehu, tak s touto knihou sa určite zabavíte.

Ukážku z knihy nájdete na stránke vydavateľstva Grada:

https://www.grada.sk/niekedy-je-pekne-ze-ma-milujes-100157/

Titul: Niekedy je pekné, že ma miluješ

Originálny názov: Je peux bien me passer de toi

Autor: Marie Vareille

Preklad: Miroslava Kubovčiaková

Počet strán: 304

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Grada pod značkou Metafora

Foto: Drominička

0 comments on “Niekedy je pekné, že ma miluješ (Marie Vareille)

Pridaj komentár