Detská literatúra

Vieš, ako veľmi ťa ľúbim? (Alma Gross)

Vydavateľstvo Tatran prináša knihu Vieš, ako veľmi ťa ľúbim? od autorky Alma Gross. Mnohí malí čitatelia sa s jej tvorbou zoznámili pri knihe Pretože si výnimočná, ktorá vyšla na jeseň v roku 2022. U nás doma sme prvú knihu nečítali, ale určite to čoskoro napravíme.

Začínajú prázdniny a tak súrodenci Mia a Sven pôjdu na istý čas ku svojim starým rodičom na vidiek. Vždy si tam užijú kopec zábavy. Nielen so starkými, ale aj s verným kamarátom, psom Medvedíkom. Tento rok sa však Mii až tak nechce. Predsa len už je staršia a čas by chcela tráviť s kamarátkami. Našťastie má mobil a bude s nimi neustále v kontakte. Ako sa nakoniec prázdniny u starých rodičov skončia?

Príbeh je písaný jednoducho a tak si ho malí čitatelia určite užijú. Okrem opisov krásneho prostredia vidieka sa deti ponoria aj do množstva rozhovorov, ktoré autorka prináša. Téma je už o čosi zložitejšia, ale o to dôležitejšia. Aké je to byť výnimočný a nesplynúť s davom?

Mia sa totiž prispôsobuje kamarátkam. V počúvaní hudby, v obliekaní, v názoroch. Chce, aby ju mali radi a tak sa prispôsobuje tomu, čo sa im páči. V obchode jej totiž zažiarili oči pri pestrofarebnom svetri, Mia si však nakoniec vybrala čierny. Lebo tak by sa rozhodli jej kamarátky. Stará mama si to všimne a veľmi ju to zamrzí. Prostredníctvom úprimného rozhovoru, ktorý starí rodičia vedú s deťmi, čitateľom autorka veľa ukáže a vysvetlí.  

Okrem toho autorka pripomína, že je dôležité zastať sa kamaráta. Je správne vysvetliť deťom, že vysmievať sa niekomu pre oblečenie, hračku či čokoľvek iné nie je v poriadku. Kniha nabáda k diskusii s deťmi. Práve takéto príklady cez príbehy sa im lepšie vryjú do pamäti.

Knihe nie je príliš hrubá, ale ani tenká. Určite si vyžaduje na čítanie viac večerov. Je však popretkávaná milými ilustráciami, ktoré deťom priblížia príbeh ešte o čosi viac. Je odporúčaná pre vek od 5 rokov. Ja si myslím, že úplne stačí čítať aj o rok či dva neskôr. V tomto prípade veľmi záleží na tom, ako vyspelé dieťa je a hlavne či sa s podobnými situáciami už stretlo.

Detská kniha Vieš, ako veľmi ťa ľúbim? v sebe ukrýva veľmi láskavý príbeh o tom, ako je dôležité mať priateľov, ale nestratiť pritom svoju výnimočnosť. Ukáže nám rodičom, aké dôležité je svoje deti povzbudiť a nasmerovať ich správnym smerom. Deťom vieme vďaka príbehu mnohé veci vysvetliť na situáciách, v ktorých sa ocitli hlavní hrdinovia. Kniha je podľa mňa vhodná pre deti od 6 rokov.

Knihu nájdete na stránke vydavateľstva:

https://www.slovtatran.sk/vies-ako-velmi-ta-lubim

Titul: Vieš, ako veľmi ťa ľúbim

Originálny názov: Weißt du eigentlich, wie sehr ich dich liebe?

Autor: Alma Gross

Preklad: Eva Mládeková

Počet strán: 68

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Tatran

Foto: Drominička

0 comments on “Vieš, ako veľmi ťa ľúbim? (Alma Gross)

Pridaj komentár