Romány

Ak mi dovolíš / Ak mi odpustíš (Hana Repová)

Miluješ, pretože miluješ. Pre lásku niet dôvodu.

Knihu Ak mi dovolíš som mala doma hneď ako vyšla. Dokonca s podpisom autorky Hany Repovej. Ale ako som sa poučila už pri knihách Boh plače potichu, nemohla som ju začať čítať skôr ako vyjde druhý diel. Ak mi odpustíš je druhý diel románu. A viete čo? Dobre som spravila. Neviem, či by som bola schopná čakať na druhú knihu po dočítaní jednotky.

dsc_0102

Obsah napíšem iba pár slovami. Avery je mladá žena, s ktorou sa život veľmi nemaznal. Aj napriek tomu prežíva krásne obdobie. Má úžasného priateľa Marca, študuje a popri tom pracuje. Osudnou sa jej aj Marcovi stane autonehoda. Avery sa preberá v nemocnici a túži vidieť Marca. Hneď po nehode jej práve on pomáhal, pokým prišla záchranka. Marca však už nikdy vidieť nebude. Avery sa život začína opäť rúcať. Počas ťažkých chvíľ je do život vstúpi Tobias a jej nový šéf  Michael Rosenthal. Každý z nich je iný a predsa majú niečo spoločné. Chcú, aby bola Avery opäť šťastná.

dsc_0108

Viac písať asi netreba, lebo vám nechcem prezradiť veľa detailov a pokaziť tak zážitok z čítania. A to čítanie vás určite bude baviť. Tak ako to bolo aj pri prvej sérii kníh, aj teraz sa strany obracali jedna za druhou. Keď som si myslela, že si dám pauzu, tak to jednoducho nešlo. Svižný priebeh deja, neustále zápletky a popritom drobné náznaky, ktorý vás vedú ku koncu. Potrebujete vedieť, prečo sa tak snaží Michael, ale rozmýšľate aj nad pohnútkami Tobiasa. A vďaka nenápadnej vete si môžete začať spájať súvislosti.

dsc_0104

Príbeh je ľudský a zo života, napísaný s ľahkosťou, ako to vie iba Hanka. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako klišé. Dievča, ktoré je bez práce stretne bohatého muža. Popravde, tento typ románov nemám rada. Tu je to však popretkávané toľkými udalosťami, že ma to jednoducho bavilo. Nebolo to povrchné a ani plytké. Naopak, veľmi mi bola sympatická postava Avery. Hoci bola tvrdohlavá a hrdá, tak bola žena činu. Žena, ktorá sa nebojí práce a je odhodlaná svoju budúcnosť vylepšiť ako sa len dá. Počas čítania som sa nenudila ani na jednej strane. Občas som sa pristihla, že preskakujem riadky. Nie preto, že ma ich nebavilo čítať. Práve preto, že som potrebovala vedieť, čo bude ďalej.

“Pozri sa, Avery,” pri týchto slovách zdvihol svoju zdrôtovanú šálku pred seba.

“Túto šálku mi kúpila tvoja stará mama pred štyridsiatimi rokmi na jarmoku v dedine. Odvtedy z nej pijem kávu každý deň. A nemôžem ju vyhodiť, lebo tvoja stará mama mi už žiadnu inú nekúpi. Rozumieš?”

Knihy ma veľmi bavili. Recenziu som napísala spolu na obe, pretože ide o jeden celok. Ak vám môžem poradiť… Ak si zadovážite 1. diel (Ak mi dovolíš), tak majte po ruke hneď aj dvojku (Ak mi odpustíš). Minimálne si ju kúpte pred koncom knihy. Verte mi. Nedá sa dočítať jednotka a čakať potom dlhú dobu na pokračovanie. Pri tejto autorke to nejde. Dej totiž pokračuje súvisle ďalej. A vy určite budete chcieť vedieť, čo sa stane.

dsc_0111

Tieto romány rozhodne odporúčam. Som presvedčená, že kniha vás vtiahne do deja už od začiatku. Môžem vám garantovať, že ide o skvelú oddychovku. Ak by som mala porovnať, tak prvá séria (Boh plače potichu) sa mi páčila o trošku viac. Tam som aj plakala. Nič to však nemení na fakte, že nový román je taktiež skvelý. Tu som sa občas aj zasmiala a  bola som aj dojatá. A ešte jedna drobnosť. Knihu som začala čítať v piatok večer a v pondelok večer som mala prečítané všetko. Niečo vyše 600 strán. A to mám na starosti domácnosť, dieťa a psa. Myslím, že to už o niečom svedčí, nemyslíte?

Budem rada, ak mi napíšete, či sa vám knihy páčili.

Titul: Ak mi dovolíš (1. diel), Ak mi odpustíš (2. diel)

Autor: Hana Repová

Počet strán: 320/304

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Meridiano-press

Foto: Drominička

0 comments on “Ak mi dovolíš / Ak mi odpustíš (Hana Repová)

Pridaj komentár