Trilery

Keď zhasnú svetlá (Mary Kubica)

Po knihe Dobré dievčaprináša Slovenský spisovateľ ďalšiu knihu od autorky Mary Kubica. Triler má názov Keď zhasnú svetlá. Nepochybne sa vám dostane do hlavy a možno aj do snov.

DSC_0220

Jessie Sloanová je neskutočne unavená. Celý čas bdie pri nemocničnej posteli svojej matky, ktorá umiera na rakovinu. Po naliehaní lekárov si vezme tabletky a konečne zaspí. Po precitnutí zistí, že prespala smrť svojej matky. Odvtedy kvôli výčitkám, že to premeškala, nedokáže spať. Ide to tak niekoľko dní. Koľko môže vydržať človek bez spánku? Každý ďalší deň je pre Jessie náročnejší. Začína mať pocit, že blúzni. Kvôli sociálnej poistke zistí, že vlastne neexistuje a je evidovaná ako mŕtva. Je to len chyba v administratíve, alebo bol jej život lož?

DSC_0224

Presne tento typ knihy som teraz potrebovala čítať ako soľ. Príbeh, ktorý ma vtiahol hneď v úvode a držal ma vo svojej hrsti až do samotného záveru. Nehovoriac o striedaní kapitol dvoch postáv. Jessie v súčasnosti a Eden, ktorá rozpráva svoj príbeh z minulosti. Čakáte iba na moment, kedy sa tieto dva osudy prepoja.

DSC_0221

Zúfalo som túžila pomôcť Jessie a prinútiť ju spať. V niektorých momentoch som nevedela, čo je skutočnosť a čo môže byť prejavom insomnie. Vo svojej mysli som pátrala po jej identite spolu s ňou. Počas čítania sa vám núka niekoľko scenárov a spolu s Jessie veríte, že spoznáte jej pôvod. Ale ani zďaleka nie. Ako to už v trileroch a podobných knihách býva, záver bude úplne iný, ako ste čakali.

Okrem témy nespavosti tu dominuje niečo oveľa silnejšie. Túžba po dieťati a to za každú cenu. Môžete vidieť, čo všetko je schopná urobiť žena, ktorej jediným snom je byť matkou. Ako sa asi cíti, keď vidí iné matky, ktoré si nevážia deti, ktoré majú. Dokonca z nich srší akási ľahostajnosť, či dokonca nenávisť. Čo v tej chvíli môže prežívať žena, ktorej je toto poslanie odopriate? Pomstí sa? Vezme osud do svojich rúk?

DSC_0223

Ak máte chuť na knihu plnú napätia, zvratov a miestami aj niečoho paranormálneho, tak určite odporúčam Keď zhasnú svetlá. Kniha sa číta ľahko a len veľmi ťažko sa odkladá z rúk. Mňa bavila dokonca o čosi viac ako Dobré dievča.

Ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ za možnosť prečítať si knihu ešte pred vydaním.

Kúpiť si ju môžete aj na tomto odkaze:

Martinus.sk

Titul: Keď zhasnú svetlá

Originálny názov: When the Lights Go Out

Autor: Mary Kubica

Preklad: Alexandra Ruppeldtová

Počet strán: 280

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Foto: Drominička

0 comments on “Keď zhasnú svetlá (Mary Kubica)

Pridaj komentár