Detská literatúra

Ela a jej zázračné svetlo (Lucy Fleming)

Detské knihy zo Stonožky ma zatiaľ nikdy neklamali. Keď som si vyberala knihu Ela a jej zázračné svetlo od ilustrátorky Lucy Fleming, veľmi som sa bála, aby nešlo iba o krásnu obálku. Aká je teda táto detská kniha?

Ela je malé dievčatko, ktoré žije v dutine stromu. Jej krídla a tykadielka sú také krehké, že nemôže vyjsť na slnko. Cez deň preto spí a v noci lieta a zbiera svetlo zo všetkého, čo žiari alebo sa trbliece. Potom to svetlo rozdáva tým, ktorí ho potrebujú. Vďaka tomu sa spriatelila s líškou Bellou a sovičkou Lunou. Svojím svetlom ich zachránila a oni sa jej veľmi chceli odvďačiť. Ela túži iba po jedinom, uvidieť východ slnka. Podarí sa jej kamarátom splniť jej sen?

„Svetielko mierne, jemné ťa zbaví strachu v temne, dá srdcu radosť, ochráni ťa verne.“

Kniha príbehom ani zďaleka nezaostáva za ilustráciami. Textu v nej nie je veľa a aj vďaka tomu je priam ideálna na večerné čítanie. Dokonca aj pre menšie deti. Myslím si, že hlavne dievčatká budú mať z knihy radosť. Ela je síce nočný motýľ, ale vyzerá ako víla a to sa bude malým vílam určite páčiť.

Príbeh nie je príliš komplikovaný, ale ukrýva v sebe krásne posolstvo. Ukazuje deťom, ako sa dá pomôcť aj niekomu neznámemu a ako sa z neznámeho môže stať náš najlepší priateľ. Páči sa mi, ako sa Elini priatelia zomkli a vymysli pre ňu úžasné prekvapenie.

Ilustrácie v knihe sú nádherné. Doslova. Ide z nich dobro a pokoj. Sú krásne farebné, ale nie príliš. Majú v sebe akúsi harmóniu. Nehovoriac o trblietavých odleskoch na titulnej strane. Obrázky v knihe sa budú deťom zaručene páčiť.

Detská kniha Ela a jej zázračné svetlo je krásnym darčekom pre malé víly a princezné. Kniha o skutočnom priateľstve, pomoci. Príbeh aj ilustrácie, ktoré v sebe ukrýva, sú jemné a citlivé. Je vhodná pre deti od troch rokov a s týmto by som súhlasila. Ilustrácie určite zaujmú aj menšie deti.

https://www.bux.sk/knihy/448223-ela-a-jej-zazracne-svetlo.html

https://www.bux.sk/knihy/448223-ela-a-jej-zazracne-svetlo.html

Titul: Ela a jej zázračné svetlo

Originálny názov: Ella´s Night Lights

Autor: Lucy Fleming

Preklad: Lucia Hlubeňová

Počet strán: 32

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Stonožka (Ikar)

Foto: Drominička

1 comments on “Ela a jej zázračné svetlo (Lucy Fleming)

  1. Spätné upozornenie: Ema a jej zázračná lupa (Catherine Jacob, Lucy Fleming) – Drominička Číta

Pridaj komentár