Detská literatúra Srdcovky roka 2021

Strážkyňa slnka (Maja Lunde)

Na jeseň roku 2019 prinieslo vydavateľstvo Tatran na trh jednu z najkrajších detských kníh s názvom Snehová sestra, ktorú napísala Maja Lunde. Kniha ma očarila a preto som neváhala ani sekundu, keď vyšla ďalšia v sérii ročných období. Tentokrát je to Strážkyňa slnka a medzi čitateľov prináša jar.

Dievča menom Lilian dospieva. Žije však vo svete, ktorý nie je prirodzený. Za celý svoj život si nepamätá dotyk slnka. Stále je ponuro, hmla, dážď a obyvateľov sužuje hlad a choroby. K tomu všetkému žije iba so svojím starým otcom. Svoju rodinu stratila, keď mala jeden rok. Nevie však, čo sa stalo a nikdy sa na to starkého nespýtala. Jedného dňa ju žiarivá vážka zavedie do údolia, ktoré je slnečné a plné šťavnatého ovocia a farebnej zeleniny. Slnko tu uväznila tajomná Strážkyňa slnka a nechce sa ho vzdať. Lily sa však pokúsi slnko vypustiť a dopriať ho tak všetkým. Podarí sa Lily premôcť Strážkyňu slnka?

Hoci som sa na knihu veľmi tešila, odkedy som ju videla v edičnom pláne vydavateľstva, v kútiku duše som sa bála, či sa vyrovná Snehovej sestre. Môžem s čistým svedomím napísať, že sa vyrovnala. Deti si čítanie môžu rozdeliť po kapitolách. Mne sa však občas stalo, že som bola zvedavá na pokračovanie a čítala som ďalej.

Ako to už pri detských knihách býva, ani tu nechýba posolstvo pre mladého čitateľa. Strážkyňa slnka sa chcela pomstiť a tak uväznila slnko. Nebrala ohľad na to, že všetci ostatní na to doplatia. Bola zaslepená zúfalstvom, hlbokým smútkom a nekonečným hnevom. Ako sa však odpútať od hnevu, ktorý ju zožiera a dusí? Pomôže láska? Samozrejme, že áno.

Nesmiem zabudnúť spomenúť ilustrácie. Na svedomí ich má Lisa Aisato a opäť sú viac ako dokonalé. Niektoré sú ponuré, iné žiarivé. Presne ako táto kniha. Každá jedna z nich bezchybne dotvára celok knihy. Niektoré z nich si viem predstaviť aj ako obrazy v detskej izbe.

Jarná kniha s názvom Strážkyňa slnka je pre mňa dokonalou nielen pre deti, ale aj dospelých. Sama som sa pri nej neraz zamyslela. Chcela som vedieť, čo bude ďalej a príbeh ma úplne pohltil. Prežila som pri ňom všetky emócie od smútku cez zúfalstvo a hnev až po dojatie so slzami v očiach. Knihu by som však odporučila skôr starším deťom. Vekovo zhruba od 10 až 12 rokov. Je tu trochu viac temna a preto by ju mali čítať deti, ktoré pochopia súvislosti. Ideálne je, keď si knihu najskôr prečítajú rodičia a sami usúdia, kedy je vhodný čas na čítanie deťom. Táto kniha bude vo vašej knižnici vynikať nielen obsahom, ale aj grafickým spracovaním a to aj vďaka ilustráciám. Postupne pribudne aj letný a jesenný príbeh. Celá séria bude určite stáť za to.  

Knihu si môžete zakúpiť aj priamo na stránke vydavateľstva Tatran:

https://www.slovtatran.sk/strazkyna-slnka

Titul: Strážkyňa slnka

Originálny názov: Solvokteren

Autor: Maja Lunde

Ilustrácie: Lisa Aisato

Preklad: Zuzana Bátorová – Vahančíková

Počet strán: 200

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Tatran

Foto: Drominička

0 comments on “Strážkyňa slnka (Maja Lunde)

Pridaj komentár