Detská literatúra

Joga na dobrú noc (Mariam Gates)

Akákoľvek kniha, ktorá pomôže deťom zaspať, je zrejme u každého rodiča vítaná. Asi pred rokom som vám predstavila knihu Rozprávky na sladké sníčky. Teraz vám ukážem ďalší tip, ako pomôcť dieťatku pokojne zaspať. Kniha má názov Joga na dobrú noc a napísala ju Mariam Gates.

Ako už tušíte podľa názvu, kniha pomôže deťom (a možno aj rodičom) zaspať pomocou jogy. Vďaka jedenástim pozíciám si dieťatko ponaťahuje svaly a vďaka jednotlivým cvikom sa viac a viac uvoľní. Každú dvojstranu charakterizuje niečo iné. Napríklad mesiac, hviezdy, motýľ. Vďaka obrázkom a popisu vie dieťatko presne, ktorú pozíciu treba spraviť. Popri cvičení je na každej strane krátky verš, ktorý tvorí postupne básničku.

Môže to znieť komplikovane, ale postupne dieťatko určite nadobudne potrebnú prax. Odporúčam, aby si knihu najskôr poriadne prelistovali rodičia. Potom si ju viackrát prezrite spolu s deťmi. Ak si deti viackrát skúsia jednotlivé cviky, rýchlo si zapamätajú ich názvy a cvičenie už bude radosťou. Vtedy už prichádza na rad spomínaná básnička.

Rodič môže dieťatku prečítať veršík, kým dieťatko precvičí pozíciu, ktorá k nemu prináleží. Verím, že časom sa deti básničku naučia a budú mávať hviezdičkám, či skúšať lastovičku aj bez vašej pomoci. V záverečnej pozícií už dieťatko leží na brušku a odpočíva. Niektoré deti možno zaspia hneď. Pre iné je tu ešte jedno cvičenie.

Vizualizácia na mäkkom obláčiku deti uvoľní. Prenesie ich vďaka obláčiku na ďaleké obľúbené miesto. Tam deti zanechajú všetky svoje trápenia a budú sladko spinkať. Na tieto cvičenia treba mať okolo seba príjemnú atmosféru a čo najmenej podnetov, ktoré by dieťatko mohli rozptyľovať.

Joga na dobrú noc môže byť skvelou pomôckou na upokojenie detí pred spaním. Vďaka tejto krásne ilustrovanej knihe si môžete spolu s nimi vytvoriť rituál. Vy ako rodičia budete dieťatku čítať básničku a ono zatiaľ bude cvičiť jednotlivé pozície. Alebo budete cvičiť spolu. Pre dieťa to bude príjemne strávený čas spolu s vami. Knihu by som odporučila pre deti od 4 rokov.

Za skvelú cenu ju kúpite na stránke vydavateľstva Grada:

https://www.grada.sk/joga-na-dobru-noc-100047/

Titul: Joga na dobrú noc

Originálny názov: Good Niht Yoga: A Pose – by – Pose Bedtime Story

Autor: Mariam Gates

Ilustrácie: Jane Hinder

Preklad: Adela Orémusová

Počet strán: 32

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Grada pod značkou Bambook

Foto: Drominička

0 comments on “Joga na dobrú noc (Mariam Gates)

Pridaj komentár