Romány

Nočný cirkus (Erin Morgenstern)

Knihu Nočný cirkus od Erin Morgenstern som zaregistrovala hneď, keď jej vydanie ohlásilo vydavateľstvo. Vedela som, že už v roku 2012 vyšla v Ikare. Tentokrát však vychádza v Lindeni a ich obálka mi vyrazila dych. Neskôr sa začínali pridávať nadšené recenzie knihomoľov, ktorí ju čítali už predtým. Nuž, nezostávalo mi nič iné, iba po knihe siahnuť.

Nočný cirkus putuje po celom svete. Z noci do rána sa zrazu objaví na predmestí. Cirkus svoje brány otvára za súmraku a zatvára za úsvitu. Fascinovaný dav netrpezlivo čaká. Vo vnútri ich totiž čaká nevšedný zážitok. Akrobati, šelmy, vykladanie kariet, ale aj známa iluzionistka Celia. Práve ona je hlavnou hrdinkou príbehu. Spolu s Marcom. Oni boli vedení od mladého veku proti sebe súperiť. Postupne sa však zblížia a zaľúbia. To je proti všetkým pravidlám súboja. Ako sa im z tohto (doslova) začarovaného kruhu podarí dostať?

„Prečo sa nezaujímate, ako robím svoje triky?“ spýta sa Celia, keď si je istá, že to neurobil iba zo zdvorilosti. Friedrick sa hlboko zamyslí, potom odpovie: „Lebo to nechcem vedieť. Radšej zostanem neosvietený, aby som si vychutnal tmu.“

str.175

Na túto knihu som si nechávala trochu viac času, pretože si to zaslúžila. Hoci som sa začítala hneď na prvej strane, príbeh som si dávkovala a vychutnávala. Keď som bola menšia, milovala som sledovanie iluzionistu Davida Copperfielda. Presne túto dávku fantázie som využila pri čítaní knihy.

Moja predstavivosť dostávala náležite zabrať. Samozrejme, v dobrom zmysle slova. Autorka opisuje cirkus takým spôsobom, že na malú chvíľu privriete oči a všetko si vo svojej mysli zhmotníte. Máte pocit, že počujete šuchotanie čierno-bielej celtoviny, že cítite vôňu karamelu a počujete vravu udivených návštevníkov. Som si istá, že ak by takýto cirkus prišiel do nášho mesta, sledovala by som predstavenie rovnako fascinovane, ako postavy z knihy.

Hlavnou témou príbehu je súboj Marca a Celie. Učíte sa s nimi ilúzie, skúšate rôzne triky, ale zažijete aj zakázanú lásku. Veľmi som im priala, aby sa mohli ľúbiť aj napriek súboju, v ktorom sa ocitli. Či sa im to podarilo, neprezradím. Páčili sa mi aj postavy, ktoré boli fascinované cirkusom natoľko, že vznikol akýsi klub. Ak by existoval cirkus ako tento, určite by som aj ja patrila k reveurs, ako si hovorili.

Ak by sa ma niekto spýtal, či existuje rozprávka pre dospelých, tak Nočný cirkus je jasným dôkazom, že áno. Tento príbeh je magický, čarovný, fascinujúci a nabitý emóciami. Je napísaný tak, že hoci si chcete knihu šetriť, nedokážete ju odložiť. Zamilovala som si všetky postavy. Ich sny, odhodlanie a vrodený talent či šikovnosť. Všetko spolu krásne ladilo a ja som nechcela, aby tento omamný príbeh skončil. Navyše je všetko zabalené do dokonalej obálky. Ani vnútro knihy zďaleka nezaostáva.

Zalistujte si v knihe na stránke vydavateľstva:

https://www.albatrosmedia.sk/tituly/21826030/nocny-cirkus/

Titul: Nočný cirkus

Originálny názov: The Night Circus

Autor: Erin Morgenstern

Preklad: Tamara Chovanová

Počet strán: 368

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Lindeni

Foto: Drominička

1 comments on “Nočný cirkus (Erin Morgenstern)

  1. Spätné upozornenie: Bzukot včiel (Sofía Segovia) – Drominička Číta

Pridaj komentár