Detektívky

Vraždiť je hračka (Agatha Christie)

Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ prináša svojim čitateľom v krásnej edícii knihy od autorky Agathy Christie. Ja som sa k nim dostala iba nedávno a po knihe A neostal ani jeden som sa pustila do Vraždiť je hračka.

Luke Fitzwilliam sa vracia zo svojej policajnej služby v Indii späť do Anglicka. Vo vlaku do Londýna si prisadne k milej pani, ktorá mu pripomína jeho tetu Mildred. Tá mu objasní dôvod svojej cesty. Chce navštíviť Scotland Yard. V jej mestečku zomrelo veľa ľudí a hoci všetky úmrtia vyzerali ako náhody, ona si je istá, že išlo o vraždy. Dokonca vie, kto za tým všetkým je. Problém je, že tesne pred návštevou polície ju zrazí auto. Bola to nehoda alebo nešlo o náhodu? Lukovi svedectvo nedá spať. Vyberie sa do mestečka Wychwood, aby sám zistil, či mala nebohá starenka pravdu.

Vraždiť je hračka, keď vás nikto nepodozrieva.

str. 11

Po predchádzajúcej knihe som sa na ďalšiu detektívku od Agathy Christie veľmi tešila. Opäť ma vtiahla do príbehu hneď v prvej kapitole. Ako býva pri dobrej detektívke zvykom,  nepustila ma zo svojich pazúrov až po poslednú stranu. Autorka si pre svoj príbeh tentokrát vybrala anglický vidiek, kde každý pozná každého. Preto hlavný hrdina Luke vzbudzuje veľkú pozornosť. Na druhej strane ľudia milujú klebety. Preto sa pátranie po rozhovore s každým ďalším miestnym obyvateľom stále viac a viac zauzluje. Priznám sa, že som si myslela, aká som bystrá. Hneď som tipovala jednu z postáv za vraha. Och, ako veľmi som sa opäť mýlila. Agathu Christie zrejme tak ľahko neprekuknem. Viackrát moje podozrenie nasmerovala na niekoho iného. Skutočného vraha sa mi podarilo odhaliť iba tesne predtým, ako mi ho prezradila sama autorka.

Pri detektívkach od Agathy Christie sa mi veľmi páči, že autorka sa vôbec nezaťažuje vzletnými opismi. Ani v tejto knihe nechýba množstvo dialógov, ktoré urýchľujú čítanie. Strany sa len tak otáčajú a vy s napätím sledujete, kam sa pátranie uberá. Kniha vďaka tomu nie je hrubá a  čítanie zvládnete bez problémov počas jediného víkendu.

Kniha Vraždiť je hračka je rafinovaným príbehom, ktorý nenechá čitateľa len tak vydýchnuť. Prostredie malého mesta, klebety a záhadné úmrtia sú zárukou dobrej detektívky. Tou je aj samotná autorka. Neviem, či dve prečítané knihy od nej ma už robia fanúšikom, ale v každom prípade budem s radosťou  pokračovať s testovaním pri ďalšej knihe.  

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Knihu môžete kúpiť v pevnej väzbe alebo ako e-knihu.

Titul: Vraždiť je hračka

Originálny názov: Murder is Easy

Autor: Agatha Christie

Preklad: Alena Redlingerová

Počet strán: 168

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Foto: Drominička

0 comments on “Vraždiť je hračka (Agatha Christie)

Pridaj komentár