Detská literatúra

Sme záhradníci (Joanna Gainesová s deťmi)

Kniha Sme záhradníci, ktorú napísala Joanna Gainesová s deťmi mi padla do oka hneď, ako som ju videla v edičnom pláne Tatranu. Dôvod bol jednoduchý. V našej rodine milujeme prácu v záhradke a vedieme k nej aj deti. Zatiaľ iba Matejka, ale čoskoro sa snáď pridá aj mladšia Adelka.

V maličkom zrniečku je schované všetko, čím rastlina jedného dňa bude.

Jedného dňa otecko kúpil v obchode darček v podobe paprade. Mamička sa určite poteší. A potešila sa aj celá rodina. Každý tento kvet polieval, rozprával sa s ním. Zrazu však papraď zahynula. Ako sa to mohlo stať? Veď ju polievali? Možno práve to bol najväčší problém. Rastlinka bola preliata a nezvládla to. Rodina sa však nevzdala. Zaobstarali si novú papraď a spravili si harmonogram so zalievaním. Rastlinke sa darilo a rástla do krásy. Rodinka sa preto rozhodla, že si spolu vybudujú záhradku. Aj napriek mnohým úskaliam sa z nich stali záhradníci.

Mám pocit, akoby bola táto kniha o našej rodine. Tiež sa nám v záhradke nie vždy všetko podarilo, ale postupne sme skúšali čo funguje a čo nie. Presne tak ako rodinka v príbehu. To je aj najväčšie posolstvo tejto knihy. Netreba sa vzdávať, keď sa nám niečo nepodarí. Treba to skúsiť znova, možno trochu inak. Dôležité je nestratiť vieru.

Krásne na knihe je aj to, ako spolu rodina trávi čas. Každý má v záhrade svoju úlohu. Všetci si navzájom pomáhajú. Presne to je skvelá ukážka toho, ako sa dá zmysluplne stráviť čas s deťmi. Netreba zúfať, ak nemáte veľkú záhradu. Aj v byte sa dajú pestovať rôzne kvety či bylinky. Dôležité je robiť to spolu ako rodina. Nakoniec sa budete tešiť aj z úrody či kvetov.

Kniha obsahuje prekrásne ilustrácie. Tie namaľovala Julianna Swaney. Sú pestré, veselé a dokonale vystihujú atmosféru knihy. Deti určite očaria a zlákajú k čítaniu.

Vydarená kniha Sme záhradníci okúzli nielen deti, ale rozhodne aj rodičov. Vďaka roztomilým ilustráciám si ju deti budú chcieť prezerať stále. Navyše obsahuje aj veľmi poučný a inšpirujúci príbeh. Dominuje silné rodinné puto, odhodlanie vybudovať niečo krásne a užitočné, láska k prírode. Nášmu malému záhradníkovi sa kniha veľmi páčila. Mne tak isto. Odporúčam od 4 rokov.

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Tatran:
https://www.slovtatran.sk/sme-zahradnici

Titul: Sme záhradníci

Originálny názov: We are the Gardeners

Autor: Joanna Gaines

Preklad: Lucia Halová

Počet strán: 40

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Tatran

Foto: Drominička

1 comments on “Sme záhradníci (Joanna Gainesová s deťmi)

  1. Spätné upozornenie: Svet potrebuje človeka, ako si ty (Joanna Gainesová) – Drominička Číta

Pridaj komentár