Young adult

Láska a gelato (Jenna Evans Welch)

Hoci vonku to už vyzerá na ukážkovú jeseň, ja som sa rozhodla o čosi si predĺžiť leto. Kniha Láska a gelato je na to priam stvorená. Autorka Jenna Evens Welch ma zobrala rovno do Talianska.

Lina prichádza do Talianska na posledné želanie svojej matky, aby spoznala svojho otca. Doteraz o ňom nikdy nepočula. Linina matka už predtým poslala do Talianska svoj dávny denník. Lina ho s ťažkým srdcom číta a spoznáva Taliansko matkinými očami. Spolu s Lorenzom, chlapcom zo susedstva, objavuje rôzne miesta, ktoré jej mama navštívila, keď bola mladá a zaľúbená. Bude si Lina so svojím otcom rozumieť? Alebo sa vráti radšej do Seattlu?

Young adult nie je žáner, ktorý čítam často. Občas však potrebujem niečo ľahké, svieže. Niečo, čo ma vezme o niekoľko rokov späť. Do obdobia prvých lások, slobody a bezstarostnosti. Presne taká je kniha Láska a gelato. Navyše sa ocitnete v Taliansku, čo je podľa mňa veľké plus.

Do knihy som sa okamžite zahĺbila. Autorka rozpráva príbeh prostredníctvom hlavnej hrdinky Liny. Nechýba množstvo dialógov, či dokonalé opisy talianskych pamiatok. Nič však nepôsobí nudne. Práve naopak, text je mladistvý, svižný a kniha sa len veľmi ťažko odkladá. Občas mi aj prišlo ľúto, že som takéto knihy nečítala, keď som mala 16-17 rokov.

„A aké to teda je?“

„Čo?“

„Prísť o mamu.“

Zastala som. Nielenže to bolo prvý raz, čo sa ma na to niekto spýtal, ale hľadel na mňa, akoby ho to naozaj zaujímalo. Na okamih som premýšľala, že sa mu zverím, že som sa cítila ako ostrov – ako som sa aj v miestnosti plnej ľudí cítila sama, ako do mňa zo všetkých smerov vrážal oceán bolesti. Ale čo najrýchlejšie som tie slová prehltla. Ľudia nechcú počúvať divné metafory o smútku, ani keď sa spýtajú. Napokon som pokrčila plecami. „Dosť nafigu.“

str. 61

Ak si myslíte, že ide iba o prvoplánovú romancu v krásnom prostredí, nie je to úplne tak. Lina v Taliansku hľadá odpovede a postupne rozmotáva rodinné tajomstvo. Mladým ľuďom autorka ukazuje, ako sa dá alebo nedá vyrovnať so stratou najbližšieho. Poukazuje aj na to, ako môže mladého človeka poznačiť toxický vzťah. Všetko je podané mimoriadne citlivo.

Samozrejme, nechýba ani romantika. V tomto už kniha bola prvoplánová, ale nič iné som ani nečakala. Práve naopak, chcela som, aby to tak bolo. Spolu s Linou ochutnáte najlepšiu pizzu a gelato vo Florencii. Vyjdete až na samý vrchol katedrály, budete mať ten najlepší výhľad na Ponte Vecchio. Som si istá, že aj vy si budete tieto miesta hľadať na internete, aby ste z atmosféry nasali ešte viac.

Láska a gelato je pre mňa veľmi milým prekvapením. Úžasná letná oddychovka, najmä pre mladšie ročníky. Dovolím si však tvrdiť, že poteší aj nás 30+. Ja som ju prečítala neskutočne rýchlo. Oddýchla som si pri nej, zasmiala som sa, ale aj ma dojala. Vďaka nej som sa preniesla o pár rokov dozadu. Odporúčam dievčatám od 16 rokov a každému, kto chce uniknúť do Talianska na sladké gelato.

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Albatros.

https://www.albatrosmedia.sk/tituly/23463984/laska-a-gelato/

Titul: Láska a gelato

Originálny názov: Love & Gelato

Autor: Jenna Evans Welch

Preklad: Ivana Cingelová

Počet strán: 312

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: CooBoo

Foto: Drominička

1 comments on “Láska a gelato (Jenna Evans Welch)

  1. Spätné upozornenie: Môj prvý tanec (Nicola Yoon) – Drominička Číta

Pridaj komentár