Romány Srdcovky roka 2021

Starec a more príbehov (Carsten Henn)

Moja závislosť na knihách je natoľko vysoká, že veľmi rada čítam knihy o knihách. Keď som uvidela knihu Starec a more príbehov od Carstena Henna v edičnom pláne vydavateľstva Tatran, vedela som, že ju musím čítať.

Carl je starý kníhkupec, ktorý už roky roznáša knihy po svojich zákazníkoch. Hoci ich je stále menej a menej, je to jeho zmyslom života. Je presný ako hodinky. Carl si každého svojho zákazníka pomenoval podľa literárnej postavy. Jedného dňa sa k nemu na obchôdzke pripojí deväťročné dievčatko menom Saša. Carlov život sa od základov zmení a nielen jeho, ale aj zákazníkov, ku ktorým starý kníhkupec pravidelne nosí knihy.

„Som ako ručička na hodinách. Človek by si myslel, že je smutná, že musí chodiť stále dokola po tej istej trase a vždy sa vráti do bodu, z ktorého vyšla. Opak je pravdou; užíva si pocit, že má všetko pod kontrolou, istotu, že nikdy nemešká a nezíde z cesty, že je vždy presná.“ Carl sa pozrel na Leona, no ten mu pohľad neopätoval.

str.35

Kniha s krásnou a dokonale výstižnou obálkou vás určite zaujme aj v kníhkupectve. Na prvý pohľad útla kniha v sebe ukrýva jeden z najkrajších príbehov, aké som (nielen) tento rok čítala. Ja som sa do nej začítala veľmi rýchlo a verte mi, odkladala sa naozaj ťažko. Postupne, ako som spoznávala Carla a jeho život, mi kniha veľakrát pripomenula môjho obľúbeného Backmana.

Vieš, veci sa majú tak, že ľudia čítajú čoraz menej. Pritom medzi tvrdými doskami kníh žijú tiež ľudia so svojimi príbehmi. Každá kniha má srdce, ktoré začne tĺcť vo chvíli, keď sa do nej začítaš. Srdce knihy sa v tej knihy prepojí s tvojím.“

str.46

V knihe okrem Carla a neskôr Saši spoznávame niekoľko postáv. Zákazníkov, ku ktorým Carl pravidelne chodí. Čitateľ postupne spoznáva ich osudy a ich vzťah ku knihám. Mne sa veľmi páčili mená podľa postáv z kníh, ktoré im Carl dal. Spoznáte tak pána Darcyho, Pipi či dokonca Herculesa. Všetky postavy som si zamilovala. Každého by som chcela spoznať osobne a rozprávať sa s nimi o knihách. Zo stránok som mala pocit, že už sme priatelia. Chcela som im pomôcť, potešiť, odporučiť knihu a potom sa o nej rozprávať pri šálke čaju či kávy.

„Vieš,“ prehovoril Carl, „knihomoli sú veľmi vzácne tvory, väčšinou veľmi hanblivé. Je to navyše druh, ktorý vymiera a treba ho bezpodmieniečne chrániť.“

str. 174

Čokoľvek zlé a nepríjemné bolo v knihe napísané citlivo. Neraz som mala slzy v očiach a chcela som pomôcť. Dúfala som, že autor to vyrieši a aj tak bolo. Nehovoriac o krásnom a dojímavom finále. Počas celého čítania natrafíte aj na niekoľko odkazov na knihy. Ak ste niektoré už čítali, tak vám kniha dá ďalšie skryté významy a odkazy. A ak ste ich ešte nečítali, tak je možno šanca to napraviť. V zadnej časti knihy ich nájdete vypísané.

Starec a more príbehov je pre mňa jednou z najkrajších kníh, ktoré som čítala. Nemyslím len tento rok, ale celkovo. Je pohladením po knihomoľskej duši. Ale bezpochyby poteší aj striedmejšieho čitateľa. Príbeh vám zostane v hlave a najmä v srdci ešte dlhý čas. Ja by som túto knihu chcela čítať stále znova a znova. A už teraz závidím každému, kto ju bude čítať prvý raz. Pre mňa sa stáva klenotom v mojej knižnici a viem, že sa k nej čoskoro vrátim. Som si totiž istá, že som určite prehliadla ďalšie skryté významy a krásne myšlienky, ktoré možno objavím v inom duševnom rozpoložení. Odo mňa veľké odporúčanie. Navyše je to kniha, ktorú môžete darovať a určite nikoho neurazíte. Vhodná pre mužov aj ženy, pre starších aj mladších. Jednoducho pre každého.

Ďakujem za knihu vydavateľstvu Tatran:

https://www.slovtatran.sk/starec-a-more-pribehov

Titul: Starec a more príbehov

Originálny názov: Der Buchspazierer

Autor: Carsten Henn

Preklad: Jana Petrikovičová

Počet strán: 323

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Tatran

Foto: Drominička

2 comments on “Starec a more príbehov (Carsten Henn)

  1. Spätné upozornenie: Pekár a vôňa príbehov (Carsten Henn) – Drominička Číta

  2. Spätné upozornenie: Knižnica na Piatej avenue (Fiona Davisová) – Drominička Číta

Pridaj komentár