Romány

Také klišé! (Vanda Kys)

Autorku Vandu Kys už možno poznáte vďaka knihe Mňa si nekúpiš. Nedávno bola aj súčasťou projektu viacerých autoriek s názvom Azaelov pád. Jej debutová kniha Také klišé! bola najskôr iba vo forme e-knihy. Mladé vydavateľstvo Bookly ju však po rokoch vydáva aj v tlačenej verzii.

Max pracuje v butiku s luxusnou spodnou bielizňou. Aj napriek tomu, že je mladá, nestojí veľmi o divoké párty a jej spoločenský život sú skôr pohodové večery s najlepšou kamarátkou Annou. Keď sa však jedného dňa ocitne v kaviarni svojho bývalého partnera, zapozerá sa do očarujúceho baristu. A práve on jej život obráti úplne naruby. Stretnutia s ním nie sú o sedení na zadku pri telke. Kto je však tento záhadný lámač ženských sŕdc? Zlomí srdce aj Max alebo mu to jeho ukradne práve ona?

V tejto knihe som prečítala za jeden deň takmer tri štvrtiny. Zvyšok som už na ďalší deň iba „doťukla“ pri jednej káve. Takže začítať sa do knihy rozhodne nie je problém. Príbeh sledujeme priamo z pohľadu hlavnej hrdinky. Jej myšlienky má čitateľ ako na podnose. To bolo aj to, čo mi na knihe najviac prekážalo. Max má dvadsaťpäť rokov. Jej vyjadrovanie a prejav sa podľa mňa hodili pre oveľa mladšiu babu. Hovorový štýl by mi neprekážal, ale v tejto knihe ho bolo až príliš. Aj preto sa mi spočiatku čítalo trochu ťažšie.

Príbeh nebol úplne zlý. Sledujeme dianie v butiku, neraz sme svedkami vtipných situácií. Sledujeme život Anny, ktorá si žije ako v rozprávke. Neskôr do príbehu vstupuje očarujúci barista. Po jeho nástupe sa však už deje priveľa vecí. Max zažíva nečakané dobrodružstvá. Občas sa mi ich zdalo až príliš veľa. Aj reálnosť niektorých zážitkov bola prinajmenšom diskutabilná. Príbeh som však brala s určitou rezervou, keďže nereálne bolo aj Mesto, v ktorom sa odohrával.

Miestami dostali priestor aj emócie, čas na zvlhnuté oči. Aj zo smútku, aj od dojatia. Knihu by som napokon zhodnotila ako lepší priemer. Na debut dobrý výsledok. Najmä preto, že kniha Mňa si nekúpiš bola podľa mňa už oveľa lepšia. To znamená, že autorka sa posúva správnym smerom.

Také klišé! je kniha, ktorá je svojím spôsobom naozaj klišé. Ľahko predvídateľná, ale čítavá. Aj napriek tomu, že mne niektoré veci v knihe prekážali, viem si predstaviť, že mladšie ročníky by mohla zaujať oveľa viac. Kniha mala v sebe emócie a to ja tie smutné, aj veselé. Nechýba ani trochu drámy a trochu tvrdohlavosti. Musím veľmi pochváliť krásnu obálku. Toto bola debutová kniha a je to z nej cítiť. Ja sa však už teraz teším na tretiu sólovku od autorky.

Za knihu a dôveru ďakujem Vande. Máš na to :-)

Kniha je dostupné v tlačenej verzii alebo ako e-kniha.

Titul: Také klišé

Autor: Vanda Kys

Počet strán:

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Bookly

Foto: Drominička

0 comments on “Také klišé! (Vanda Kys)

Pridaj komentár