Romány

Šťastní ľudia čítajú a pijú kávu / Život je ľahký, nerob si starosti (Agnés Martin-Lugand)

Po knihe trochu náročnejšej na sústredenie v podobe Remarquea som sa rozhodla siahnuť po niečom ľahšom. Už dlhšie som mala v knižnici titul Šťastní ľudia čítajú a pijú kávu od francúzskej autorky Agnés Martin-Lugand. Vtedy som ešte netušila, že ide o dvojdielnu sériu a keďže som v čítaní hneď pokračovala druhým dielom s názvom Život je ľahký, nerob si starosti, rozhodla som sa recenziu spojiť.

Parížanka Diane bola majiteľkou kaviarničky s názvom Šťastní ľudia čítajú a pijú kávu. Mala manžela a dcérku. Jej život bol skvelý. Potom však prišla tragédia a Diane prišla o to najcennejšie. Rodinu. Po tragédii sa uzavrela a jediný, kto sa ku nej dostal, bol jej priateľ Felix. Jedného dňa jej v hlave skrsla myšlienka, že pôjde navštíviť Írsko. Práve to bol sen jej manžela. Na niekoľko mesiacov sa tak ocitne pri pobreží, kde si užíva samotu. Do momentu, kým sa objaví jej sused. Záhadný fotograf, ktorý jej rozprúdi krv v žilách.

Od tejto autorky som už dávnejšie čítala knihu Kvapka šťastia v rannej káve, ktorá bola milou oddychovkou. Preto som dúfala, že aj jej debutové dielo ma pohltí. Presne to sa stalo. Prvú knihu som mala prečítanú za jeden deň. Nebyť detí, tak ju zrejme prečítam doslova na posedenie. Po prečítaní som bola spokojná, hoci záver ma prekvapil, zdal sa mi v poriadku a akceptovala som ho. Ani len som netušila, že kniha má pokračovanie. Našťastie mám kamarátku skvelú knihomoľku, ktorá mi dala tip na druhý diel.

Najskôr som si knihu plánovala objednať v tlačenej verzii, ale nevydržala som a obratom mi v čítačke pristálo pokračovanie. A ak som si myslela, že jednotka bola skvelá, tak dvojka ma dostala ešte viac. Som rada, že som knihy čítala hneď po sebe. Všetky postavy som mala v pamäti a dej mi plynul ďalej, ako keby som čítala stále iba jednu knihu.

Na tejto autorke mám rada, že sa nezaťažuje zbytočnosťami a stránky pod prstami len tak lietajú. Obe knihy som mala prečítané za víkend a vôbec to neľutujem. Možno som si mohla knihu trochu šetriť, ale žiaľ nedalo sa. Strata blízkej osoby je pre každého ťažká. Mne pri čítaní zvieralo srdce a neraz som mala slzy v očiach. Neviem si ani len predstaviť, akú bolesť Diane musela prežívať. To, že sa neskôr nakopla, môže byť inšpiráciou pre niekoho, kto je v podobnej situácii.

Jediné, čo ma v knihe trochu iritovalo, bolo neustále fajčenie (nielen) hlavnej hrdinky. Na druhej strane chápem. Pri postave typickej Parížanky sa to dalo akceptovať. Postavy v knihe som si obľúbila a vôbec by som nenamietala aj proti  ďalšej časti.

Táto dvojdielna mini séria mi maximálne ulahodila. Chcela som knihu, ktorá nebude náročná a užijem si ju. Presne to som dostala. Ak hľadáte knihy, pri ktorých si oddýchnete, tak tieto sú tie pravé. Hoci v sebe ukrývajú neskutočnú bolesť zo straty blízkeho, vy budete pri uzdravovaní. Odporúčam si knihy zaobstarať naraz, lebo som si istá, že ak vás prvá časť bude baviť, druhý diel bude nutnosťou a je dobré mať ho poruke.

Knihy nájdete aj na Martinuse: 1.diel, 2.diel.

Titul: Šťastní ľudia čítajú a pijú kávu / Život je ľahký, nerob si starosti

Originálny názov: Les gens heureux lisent et boivent du café / La vie est facile, ne t´inquiéte pas

Autor: Agnés Martin-Lugand

Preklad: Mária Gálová/Zuzana Szabóová

Počet strán: 208/312

Rok vydania: 2019/2020

Vydavateľstvo: Lindeni/Lindeni

Foto: Drominička

0 comments on “Šťastní ľudia čítajú a pijú kávu / Život je ľahký, nerob si starosti (Agnés Martin-Lugand)

Pridaj komentár