Detská literatúra

Otecko píše pamäti (Tove Jansson)

Postavičky Muminovcov som si prvýkrát všimla v kolekcii oblečenia jednej švédskej odevnej značky. Keď som sa prostredníctvom vydavateľstva Slovart dozvedela, že sú to postavičky z knihy, začala som sa o nich zaujímať viac. A hoci beží v televízií aj seriál, rozhodla som sa – ako inak – pre knihu. Otecko píše pamäti je prvou z nich.

Mumintrollov otecko ochorie a mumintrollova mamička mu vnukne nápad, aby napísal svoje pamäti. A tak otecko začne spomínať na svoju mladosť. Rozpovie príbeh o tom, ako spoznal svojho priateľa Fredriksona a ako sa spolu s kamarátmi Moťom a Prplošom vydali na dobrodružnú výpravu. Bojovali s obludami. Na konci príbehu nám otecko prezradí, ako zachránil Mumintrollovu mamičku a ako sa mu zmenil život.

Tove Jansson a jej príbehy s Muminovcami sú vo Švédsku podobne úspešné ako Pippi. Tove tieto príbehy nielen napísala, ale aj ilustrovala. Okrem toho neskôr vytvorila aj postavičky pre animovaný seriál podľa svojich kníh. Ja som veľmi rada, že som čítanie tejto série začala práve knihou Otecko píše pamäti. Príbeh je plný spomienok, vďaka ktorým sa dostávame na začiatok priateľstva milých postavičiek.

Keď už spomínam postavičky, tie som si zamilovala. Každá z nich je iná, každá má svoje silnejšie aj slabšie stránky. Mne sa veľmi páčil Moťo, ktorý je (ako aj meno napovedá) tak trochu motáčik. Srdce sa mi rozlievalo aj pri malej Mrnke. Všetci spolu tvorili úžasnú partiu tých najčudnejších stvorení. Deti pri čítaní zapoja svoju fantáziu naplno. Nielen pri rozkošných postavičkách, ale aj pri pútavom príbehu.

Dobrodružstvo, ktorá deti s Muminovcami zažijú, sa im určite bude páčiť. Výprava na lodi je plná zábavy, ale aj napätia. Najmä keď príde búrka. Mne sa najviac páčil príbeh so Samovládcom, ktorý mal zmysel pre humor. Okrem zábavy v príbehu deti nájdu prostredníctvom vlastností postavičiek alebo ich správania v situáciách, v ktorých sa ocitnú, aj nejaké to poučenie.  

Veľmi sa páči grafické spracovanie knihy. V úvode každej kapitoly je popísaný stručný obsah. Malí čitatelia tak dostanú náznak toho, na čo sa môžu tešiť. Ilustrácie sú čiernobiele a iné ako sme v moderných knihách zvyknutí. Pôvodné vydanie je z roku 1950. Na kvalite knihy to však ani najmenej neuberá. Vďaka obrázkom si viete veselé postavičky dokonale predstaviť.

Otecko píše pamäti je pre mňa krásny úvod do knižných dobrodružstiev s Muminovcami. Mladý čitateľ spozná zaujímavé postavičky a zažije s nimi skvelé dobrodružstvo. Táto detská kniha je milá, vtipná, plná komických situácií. Je najmä o veľkom priateľstve. Kniha je vhodná pre deti od 8 rokov. Obsahuje veľa textu, ktorý odporúčam dávkovať postupne. Hoci má príbeh viac ako polstoročie, je nadčasový a aj v dnešnej dobe si isto nájde veľa priaznivcov.

Ukážku z knihy nájdete na stránke vydavateľstva Slovart:
https://www.slovart.sk/knihy-v-slovencine-a-cestine/knihy-pre-deti-a-mladez/otecko-pise-pamati-1.html?page_id=151570

Titul: Otecko píše pamäti

Originálny názov: Muminpappans memoarer

Autor: Tove Jansson

Preklad: Zuzana Drábeková

Ilustrácie: Tove Jansson

Počet strán: 176

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Slovart

Foto: Drominička

2 comments on “Otecko píše pamäti (Tove Jansson)

  1. Spätné upozornenie: Otecko a more (Tove Jansson) – Drominička Číta

  2. Spätné upozornenie: Neviditeľné dieťa (Tove Jansson) – Drominička Číta

Pridaj komentár