Detektívky Srdcovky roka 2022

Dva razy mŕtvy (Richard Osman)

Približne pred rokom som čítala knihu Štvrtkový klub detektívov a hoci sa príbeh rozbiehal pomalšie, nakoniec sa mi zapáčil. Veľmi som sa potešila, keď vydavateľstvo Slovart prišlo aj s druhou knihou série s názvom Dva razy mŕtvy. Čo si Richard Osman pre čitateľov pripravil tentokrát?

Štvrtkový klub detektívov už opäť funguje. Partička štyroch dôchodcov sa náhodou dostáva do problému s ukradnutými diamantmi. Elizabeth sa pozná s mužom, ktorý ich vraj ukradol a teraz po ňom ide mafia. Podarí sa týmto odhodlaným sedemdesiatnikom získať späť diamanty a dolapiť zločinca?

Prvý príbeh sa rozbiehal veľmi pomaly. Neskôr sa však všetko poriadne roztočilo a ja som si zamilovala všetky postavy. Hoci som sa na druhú časť tešila, v kútiku duše som sa obávala, že príbeh sa tiež bude miestami naťahovať. Omyl. A ešte aký. Táto kniha ma bavila od prvej po poslednú stranu. Už pri čítaní prvej kapitoly som sa musela smiať.

V kapitolách sa striedajú pohľady hlavných postáv. Jedna z nich – Joyce – si píše denník. My čitatelia tak máme rôznorodý pohľad na to, čo sa deje. Kapitoly sú relatívne krátke (najmä ku koncu) a ich záver vás núti do ďalšieho čítania. Priam sršia vtipnými dialógmi. Pre túto partičku dôchodcov sa stal ich humor typickým. Nemajú problém vystreliť si sami zo seba a veci si medzi sebou úprimne vydiskutovať.

Hoci takto vyzerá kniha ako skvelá komédia, príbehom sa tiahne zločin. Neraz som sa o svoje obľúbené postavy bála. Dostávali sa do víru mafie, prania špinavých peňazí, drog a v neposlednom rade aj niekoľkých vrážd. Ako čitateľ som mala potrebu ich chrániť. Mala som pocit, že sú príliš zraniteľní. Pravdou však je, že svoju zraniteľnosť a starobu vedeli veľmi šikovne využiť. Vďaka tomu spolu s nimi prežívame množstvo bizarných situácií.

Podľa mňa by sa kniha dala čítať aj samostatne. Ja som však za to, čítať oba príbehy postupne jeden po druhom. Prvé strany som trochu tápala v mysli, kto je kto. Pamäť sa mi ale postupne osviežila a už som bola opäť kamarátka s Joyce, Elizabeth, Ronom a Ibrahimom. Ani v tomto príbehu nechýba policajná dvojica Donna a Chris a atraktívny Poliak Bogdan. Pevne verím, že ani v ďalšej knihe nebude nikto z nich chýbať.

Detektívka Dva razy mŕtvy sa zatiaľ radí medzi najlepšie knihy, ktoré som tento rok čítala. Možno za to môže správne načasovanie, ale jednoducho mi ulahodila. Aj napriek tomu, že je v príbehu hneď niekoľko mŕtvych, počas čítania som sa musela veľakrát usmievať a neraz aj smiať. Ak hľadáte príjemných spoločníkov, s touto partičkou seniorov sa nudiť nebudete.

Prečítajte si úryvok na stránke vydavateľstva:

https://www.slovart.sk/knihy-v-slovencine-a-cestine/beletria/dva-razy-mrtvy.html?page_id=178712

Titul: Dva razy mŕtvy

Originálny názov: The Man Who Died Twice

Autor: Richard Osman

Preklad: Tamara Chovanová

Počet strán: 392

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Slovart

Foto: Drominička

0 comments on “Dva razy mŕtvy (Richard Osman)

Pridaj komentár