Romány Srdcovky roka 2022

Víťazi (Fredrik Backman)

Fredrik Backman už dlhší čas patrí medzi mojich obľúbených autorov. Jeho hokejová séria Medveďovce si získala moje srdce. Poslednou knihou zo série je titul Víťazi. Ako sa bude vyvíjať osud hrdinov v hokejovom mestečku?

Sú to dva roky od tragických udalostí v Medveďovciach. A hoci sa všetci snažia v živote niekam posunúť, minulosť sa vracia späť. Mestom sa preženie víchrica, ktorá ovplyvní každého obyvateľa. V Zubrovke strhne strechu štadiónu, Medveďovská hala víchrici odolá. Spory medzi dvomi mestečkami sa opäť vyostrujú. Obe však naďalej žijú hokejom. Kto bude víťazom?

Naučili ich (deti), že hádať sa dá pre všetko, ale keď ide do tuhého, treba držať spolu, lebo osamelý človek nemá nijakú šancu.

str.14

Na knihy od tohto autora sa vždy veľmi teším. Ani si neprečítam anotáciu. Stačí mi meno a som si istá, že kniha bude stáť za to. Táto séria začala knihou Medveďovce. Napriek hokejovému prostrediu som sa na príbeh namotala. Potom prišlo pokračovanie My verzus vy. Autor dokázal prekonať sám seba. Finále prichádza s knihou Víťazi, ktorú som netrpezlivo čakala. Keď sa mi dostala do rúk, s prekvapením som zistila, že má takmer 700 strán. Napriek tomu som vedela, že to pre mňa bude nakoniec málo.

Kniha My verzus vy vyšla pred štyrmi rokmi. Mala som veľkú obavu, či si spomeniem na všetky udalosti, ktoré boli pre príbeh dôležité. Autor však čitateľa nenecháva dlho tápať a postupne mu pripomína podstatné momenty a postavy. Ak ste už od autora niečo čítali, poznáte jeho štýl. Celým príbehom vás prevedie rozprávač – autor. Sem – tam utrúsi poznámku, sem – tam niečo naznačí a vy môžete zošalieť od zvedavosti.

Najneznesiteľnejšie na smrti je to, že svet pokračuje ďalej, nezastaví sa. Čas plynie, nič ho nezaujíma.

str. 139

Presne to sa dialo aj v tejto knihe. Hneď v úvode prišla len tak mimochodom informácia, že niekto počas smršte, ktorá sa prehnala oblasťou Medveďoviec a Zubrovky, zomrel. Lenže kto to bude? Chlapec, ktorý ide sám? Žena, ktorá uviazla na ceste do nemocnice? Alebo muž, ktorý sa snaží stiahnuť vlajky pri štadióne? Nie, možno to bude žena, ktorá sa rozhodla ísť pešo z práce a spadla pri krajnici a nevládala vstať. Tieto náznaky vás budú privádzať do šialenstva. Prejde stovka strán a stále to nebudete vedieť. Keď však ten moment príde, zasiahne vás viac, ako čakáte.

V príbehu máme späť postavy, ktoré už poznáme, zopár ich aj pribudne. Sledujeme dianie v hokeji, fungovanie klubu. Autor zabŕdne aj do politiky. Získavanie sponzorov, korupcia a rôzne machinácie. Na prvý pohľad sa to môže zdať nudné, ale všetko spolu súvisí. Popretkávané vzťahy postáv a klubu.  Kto stojí pri kom, kto komu pomôže. Sledujeme súperenie dvoch mestečiek, ale aj ich nenápadné spájanie. Sledujeme postavy, ktoré zbožňujeme a láme nám srdce, keď sa im niečo stane.

Ak chceš dosiahnuť viac než iní, rob to, čo sa iným nechce,

str.241

Neviem, ako to Backman robí, ale ja jeho knihy zbožňujem. Hoci táto má takmer 700 strán, nestačilo to. Autor mi zlomil srdce na márne kúsky. Viem, že ešte dlhý čas bude príbeh a tento zvláštny smútok vo mne rezonovať. A hoci by som si priala ešte niekoľko desiatok (a možno aj stoviek) strán, neviem, či by mi to srdce vedelo ešte zlepiť. Kniha je plná krásnych myšlienok, ktoré si prečítate aj viackrát, aby ste si ich zapamätali. Autor príbeh uzavrel a urobil to najlepšie ako vedel. Táto kniha vás občas rozosmeje, ale najmä vás dojme a zarmúti. Ak váhate, či sa máte ešte raz vydať do Medveďoviec, na nič nečakajte.

https://www.bux.sk/knihy/628093-vitazi.html

Titul: Víťazi

Originálny názov: Vinnarna

Autor: Fredrik Backman

Preklad: Mária Bratová

Počet strán: 696

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Ikar

Foto: Drominička

0 comments on “Víťazi (Fredrik Backman)

Pridaj komentár