Romány

Medveďovce (Fredrik Backman)

„Nikdy never ľudom, ktorí v živote nemajú nič, čo by milovali bezhranične.“

Dávnejšie som mala na mojom profile anketu, aká  je vaša obľúbená kniha. Od jednej známej som dostala tip na knihu od Fredrika Backmana. Knihu som si neskôr kúpila do čítačky, ale pre iné knihy sa ešte nedostala do poradia. Preto som neváhala a na recenzovanie som si vybrala knihu od tohto autora. Aj keď som bola mierne opatrná, pretože témou knihy Medveďovce je hokej…

IMG_20180724_154354_355.jpg

Jedno malé mestečko v horách sa volá Medveďovce. Ľudia sú tu silní a tvrdí, pretože v horách to inak nejde. Hory vás tomu naučia. Medveďovce sú hokejové mesto, ktoré sa teraz môže zapísať do hokejových dejín krajiny. Stačí len, aby juniorský hokejový tím vyhral semifinálový zápas. A potom samozrejme aj finále. Vďaka tomu by sa tu mohlo vybudovať hokejové gymnázium, zostaviť skvelý tím A-čka, prišli by sponzori, začalo by sa mestečko budovať. Ľudia budú mať prácu a všetko by bolo tak, ako má byť. Podarí sa zachrániť mesto mladým chlapom z tímu?

„Neželám si nič iné, len aby sa môj muž pozeral na mňa ako na hokej.“

Na začiatku knihy som bola chvíľu zmätená z množstva postáv. Ale to bolo naozaj iba chvíľočku. Na konci knihy som už prežívala s každým jedným z nich osud, ktorý im autor pripravil. Ten píše s takou ľahkosťou, že kniha sa len veľmi ťažko odkladá. Vo svojich kapitolách naznačuje dej, hoci ho prvoplánovo neprezradí. To je to, čo vás núti čítať ďalej.

PSX_20180724_194254.jpg

„Maya, v tomto meste sa nedá žiť, toto mesto treba nejako prežiť.“

Hoci som sa na začiatku obávala hokejovej témy, tak mi napokon ani prinajmenšom nevadila. Práve naopak. Bolo to niečo iné a Backman zostavil úžasný príbeh. Príbeh, v ktorom má jedna postava všetko – slávu, bohatstvo a chuť víťaziť a druhá postava pochádza z chudobnej štvrte s odratými korčuľami, ale zato s odhodlaním a rýchlosťou blesku . Zatiaľ čo jedna matka nemá čas prísť na synov zápas, tá druhá nevynechá ani jeden. To je maličký zlomok toho, čo vás v knihe čaká. Autor sa vyhral s ťažkými témami spoločnosti a s kontrastami dnešnej doby s obrovskou ľahkosťou. Zavedie vás nielen do sveta a problémov pätnásťročných či dospelákov, ale ukáže aj ako to funguje v hokejovom svete, kde už nevládne iba chuť hrať, ale aj tlak sponzorov.

„On, alebo ona, jeden musí zomrieť. No Maya sa zatiaľ nerozhodla, kto to bude.“

Kniha sa mi veľmi páčila a v čase, keď som ešte nedočítala Medveďovce, som už mala objednané všetky knihy od Backamana. Tie získavajú špeciálne miesto v mojej knižnici. Už teraz sa veľmi teším na zvyšné. Myslím, že to hovorí za všetko. :)

 

Jediná drobnosť, ktorá mne osobne prekážala bolo časté používanie slov ako „zavše“ a „jednostaj“  v preklade. Ale to bol len môj subjektívny problém.

IMG_20180723_123257_504.jpg

Odporúčam ju každému. Mužom, ženám. Mladším, starším. Každý sa v nej nájde. Pre mňa je to jedna z najlepších kníh, ktoré som tento rok čítala (ak nie najlepšia). Kto sa k Backmanovi ešte nedostal, tak ako ja predtým, tak rýchlo túto chybu napravte. Som si viac ako istá, že nebude sklamaní.

„ Vôľa zvíťaziť musí byť silnejšia než strach pred prehrou.“

 

Titul: Medveďovce

Originálny názov: Björnstad

Autor: Fredrik Backman

Počet strán: 440

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Ikar

Foto: Drominička

button bux
https://www.bux.sk/knihy/396528-medvedovce.html

 

3 comments on “Medveďovce (Fredrik Backman)

  1. Spätné upozornenie: Víťazi (Fredrik Backman) – Drominička Číta

  2. Spätné upozornenie: Muž menom Ove (Fredrik Backman) – Drominicka Číta

  3. Spätné upozornenie: My verzus vy (Fredrik Backman) – Drominicka Číta

Pridaj komentár