Romány

Po dnešnej noci mi nevolaj (Simona Rošková)

Simona Rošková je slovenská autorka, od ktorej som mala možnosť čítať zatiaľ všetky knihy. Jej debut Nechcem počuť tvoj plač o popôrodnej depresií som čítala tesne po narodení svojho syna a zanechal vo mne veľmi silné emócie. Inak to nebolo ani pred rokom, keď vyšla kniha Vzala si mi všetko. Tretia v poradí nesie názov Po dnešnej noci mi nevolaj a ja som sa do nej pustila hneď ako mi prišla, pretože som neodolala. 

Vanesa nevyrastala v práve ideálnom rodinnom prostredí. Robí však všetko preto, aby mohla z domu odísť. Študuje na vysokej škole a privyrába si všemožnými brigádami. Jej túžba osamostatniť sa je obrovská. Po nešťastnej rodinnej tragédii požiada o pomoc svoju kamarátku. Jej otec je úspešný podnikateľ v oblasti kasína a ona požiada o prácu. Tam sa jej začne dariť a možnosť bývať sama je čoraz bližšie. Vanesa sa bezhlavo zamiluje a má pocit, že jej život smeruje k lepšiemu. Je to však naozaj tak? Alebo jej osud ešte podkopne nohy?

Knihu som zhltla za dva dni. A áno, mám dve malé deti. Strany sa pretáčali takmer samé. Autorka vás vtiahne hneď v úvode a nepustí do poslednej strany. Žiadne hluché miesta, ale ani prekombinovaný dej. Nechýbajú dialógy, ktoré vám to pretáčanie strán uľahčujú.

Tak ako to bolo pri predchádzajúcich knihách, ani teraz si autorka nevybrala ľahkú tému. Závislosť na alkohole a psychické problémy. Sebapoškodzovanie a pocity úzkosti. Inými slovami – žiadna presladená romantika. To je jeden z dôvodov, prečo sa mi jej knihy páčia. Príbehy sú bez príkras a až znepokojujúce reálne. Pri čítaní máte pocit, že opisuje život, ktorý poznáte. Či už z vlastnej skúsenosti alebo z pozorovania okolia. Závislosť na alkohole sa vo väčšine prípadov spája s mužmi. Simona ukazuje, že to nie je pravidlo a aj ženy majú problém s týmto neduhom, ktorý dokáže zničiť celú rodinu.

Simona Rošková každou knihou naberá na kvalite. Obdivujem ju, že si vyberá ťažké témy, ktoré možno čitateľkám otvoria oči. Kniha Po dnešnej noci mi nevolaj je určená pre ženy, ktoré majú rady ženské romány bez presladených romantických klišé. Páči sa mi aj to, že má predpoklad zaujať viaceré vekové kategórie. Či už sú to mladé osemnásťročné baby alebo zrelšie ženy. Hoci každá autorkina kniha stojí za prečítanie, táto posledná sa mi páčila najviac. Spracovaním aj témou.

Knihu môžete mať v pevnej väzbe alebo vo forme e-knihy.

Titul: Po dnešnej noci mi nevolaj

Autor: Simona Rošková

Počet strán: 336

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Meridiano Press

Foto: Drominička

0 comments on “Po dnešnej noci mi nevolaj (Simona Rošková)

Pridaj komentár