Detektívky

Beatrice (Lina Bengtsdotter)

Po Annabelle Francesce prichádza Beatrice. Ďalší diel zo série, ktorú napísala švédska autorka Lina Bengtsdotter. Druhý diel bol pre mňa lepší ako prvý. Podarilo sa autorke aj tentokrát zlepšiť svoje kvality?

Inšpektorku Charlie Lagerovú povolajú do mesta Karlstad, kde zmizlo iba deväť mesačné dievčatko Beatrice. Každou minútou sa znižuje možnosť dievčatko nájsť. Charlie však robí všetko preto, aby Beatrice našli živú. Problém je, že nad rodinou, ktorej dievčatko zmizlo, visí rúško tajomstva. Čo skrýva užialená matka a úspešný otec? Podarí sa jej odhaliť pravdu a zachrániť tak nevinné dievčatko?

Do knihy som sa začítala takmer okamžite. Na postavu Charlie som si ešte vcelku dobre spomínala z predošlých dielov. Do čítania vás úplne vtiahnu krátke kapitoly. Tie neraz končia tak, že sa kniha nedá jednoducho odložiť. Postupným čítaním sa mi oživovali ďalšie a ďalšie spomienky z predošlých dielov. Odporúčam preto, aby ste šli na knihy postupne. Kniha sa síce dá čítať aj samostatne, ale zbytočne by vám uniklo pár detailov.

Pre mňa osobne bola táto kniha emočne najsilnejšia a tým aj najlepšia. Ja ako matka som únos/zmiznutie dieťatka vnímala o to citlivejšie, že mám doma dcérku v podobnom veku ako Beatrice. S napnutými nervami som vyšetrovala jej zmiznutie spolu s Charlie a jej kolegom. Keď už sa zdalo, že niektorá osoba určite mala motív, tak som sa ako vždy mýlila. Každou stranou sa vyšetrovanie zauzlovalo a napätie gradovalo. Záver knihy ma rozhodne dostal.

Popri hlavnej téme únosu dieťatka autorka opäť rieši aj iné problémy. Alkohol, drogy a komplikované vzťahy medzi deťmi a rodičmi. Tentoraz sa ocitneme aj medzi dievčatami, ktoré si vo svojom živote vytrpeli viac ako sa patrí. Autorka tieto témy prináša citlivo, ale zároveň aj nástojčivo.

Beatrice je pre mňa (zatiaľ) jednoznačne najlepšia zo série severského krimi s inšpektorkou Charlie. Téma, ktorá zasiahne najmä matky, nie je ničím novým. Aj napriek tomu ma kniha veľmi bavila. O to viac, že v nej nie sú zbytočné krvavé scény a násilie. Autorka sa skôr pohráva s mysľou čitateľa, ktorý musí spolu s Charlie nájsť malú Beatrice. Ak sa vám páčili predošlé knihy, tak túto nemôžete opomenúť.

Knihu si môžete zakúpiť na stránke vydavateľstva. Nájdete tu aj úryvok na prečítanie:

https://www.grada.sk/beatrice-100040/

Titul: Beatrice (3. diel série)

Originálny názov: Beatrice

Autor: Lina Bengtsdotter

Preklad: Anna Chelemendiková

Počet strán: 288

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Grada pod značkou Cosmopolis

Foto: Drominička

0 comments on “Beatrice (Lina Bengtsdotter)

Pridaj komentár