Detská literatúra

Pán Marple a jeho detektívna partička (Sven Gerhardt)

Po Auris a po Poslednom revenantovi som aj naďalej zostala v detektívnom žánri. Hoci teraz som sa pozrela na knihu pre deti. Pán Marple a jeho detektívna partička, ktorú napísal Sven Gerhardt má veľmi milú obálku. Nedalo sa odolať.

Theo je nadmieru opatrný chlapec, ktorý chodí v reflexnej veste, dopuje sa vitamínmi a po večeroch si číta detektívky od Agathy Christie. Pre svoje okolie je tak trochu čudák. Cestu mu skríži nová susedka Elsa, ktorá je jeho pravým opakom. Veselá, nebojácna a túžiaca po dobrodružstve. Keď sa v okolí stratí pes Bruno, Elsa a Theo začnú pátranie. Na pomoc si vezmú aj veľmi výnimočného škrečka menom Marple. Podarí sa im nájsť zmiznutého jazvečíka?

Musím sa priznať, že som vôbec netušila, čo môžem čakať od detskej detektívky. Som zvyknutá na tie dospelácke, preto som sa veľmi tešila. Príbeh rozpráva Theo. Hoci je tak trochu čudák, obľúbila som si ho. Tak ako aj jeho parťáčku Elsu. Popri rozprávaní Thea sa o slovo hlási aj jeho škrečok Marple. Som si istá, že deti bude príbeh prerozprávaný škrečkom baviť. Ja sama som sa neraz zasmiala. Pán Marple je veľmi milé a vtipné zvieratko.

Detektívna zápletka je jednoduchá, ale musím uznať, že napínavá. Dokonca počas čítania deti zažijú aj nečakaný zvrat. Nehovoriac o úplne prekvapujúcom rozuzlení, ktoré dostalo aj mňa. Všetko je skvelo pripravené pre fantáziu malého čitateľa. Keďže sú písmenka väčšie, deti si knihu môžu  čítať aj samé a precvičovať si pri napínavom príbehu čítanie. Práve príbeh ich určite bude povzbudzovať otáčať stránky ďalej a ďalej. Kapitoly sú dĺžkou vhodné napríklad na jedno čítanie denne.

V knihe je aj dostatok ilustrácií, ktoré má na svedomí Nikolai Renger. Aj napriek tomu, že nie sú farebné, knihe dodávajú šmrnc a deťom sa budú určite páčiť. Navyše keďže nie sú na každej strane, nerozptyľujú deti od čítania.

Pán Marple a jeho detektívna partička je pre mňa veľmi pozitívnym prekvapením.  Príbeh je jednoduchý a zrozumiteľný a napriek tomu zábavný a napínavý. Počas pátrania po psíkovi Brunovi zažijú deti veľké dobrodružstvo. A okrem čítania si precvičia aj svoje logické myslenie. Odporúčam deťom, ktoré už vedia čítať. Ideálne od veku 9 až 10 rokov. Vhodná je tak pre dievčatká, ako aj pre chlapov. Ja osobne sa teším na ďalšie pokračovanie. No ešte viac sa teším, keď do tejto knihy dorastú moje deti.

Knihu si môžete zakúpiť aj priamo na stránke vydavateľstva:

https://www.grada.sk/pan-marple-a-jeho-detektivna-particka-100045/

Titul: Pán Marple a jeho detektívna partička

Originálny názov: Mister Marple und die Schnufflerbande – wo steckt Dackel Bruno?

Autor: Sven Gerhardt

Ilustrácie: Nikolai Renger

Preklad: Radka Smržová

Počet strán: 152

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Grada pod značkou Bambook

Foto: Drominička

1 comments on “Pán Marple a jeho detektívna partička (Sven Gerhardt)

  1. Spätné upozornenie: Detektívi a záhadné krédeže (Zuzana Pospíšilová) – Drominička Číta

Pridaj komentár