Trilery

Nevinná hra (Alex Dahl)

Autorka Alex Dahl sa do povedomia slovenských čitateľov dostala knihou Chlapec pri dverách. Kniha bola skvelá. Mňa však viac dostala druhou v poradí. Volá sa Dievča s cudzím srdcom. Do tretice vydavateľstvo Slovenský spisovateľ prináša psychologický triler Nevinná hra.

Manželia Blixovci – Frederik a Elisa si žijú v malom nórskom mestečku svoj zabehnutý život. Každodenný stereotyp im naruší náhle zmiznutie ich dcéry Lucie. Po „prespávačke“ u spolužiačky sa už domov nevráti. Všetky stopy vedú ku zločineckej organizácií, ktorá obchoduje s ľuďmi. Prečo si však vybrali práve Luciu? Aký dôvod majú na to, aby zosnovali dokonalý plán únosu, keď po uliciach chodí množstvo detí bez rodičov? Čo ak ide o pomstu Frederikovi alebo Elise? Aké tajomstvá ukrývajú rodičia nezvestnej Lucie?

Vôbec neviem, prečo sa ako matka týram knihami od tejto autorky. Vlastne viem, je totiž skvelá. Každou knihou vo mne vzbudí iný druh strachu o deti. Tentokrát to bol strach z únosu. Verte mi, odteraz mám v hlave ešte väčšieho strašiaka, ako pred čítaním.

Autorka ma okamžite vtiahla do deja. Krátke kapitoly ma nútili čítať ďalej a ďalej. Pri trileroch to asi inak ani nejde. Dynamike príbehu veľmi pomáhajú pohľady viacerých postáv. Či už je to Elisa, novinárka Selma či dievčatko Lucia. Každá vo svojej kapitole načrtne niečo iné a vaša chuť zistiť viac vás núti pokračovať.

Približne v strede knihy som ale mala pocit, že  sa trochu zabrzdila. Hoci príbeh napredoval, nepociťovala som také emócie a napätie ako v prvej tretine. Našťastie sa príbeh po pár hluchých stranách opäť naplno rozbehol. A finále ma úplne dostalo. Ba dokonca, keď už bolo všetko uzavreté a mohla som sa konečne uvoľniť, prišla ešte jedna bomba.

Psychológia je v tejto knihe doslova hmatateľná. Autorka sa venuje postavám po všetkých stránkach. Vovedie vás do ich hlavy a myšlienok. Sledujete konania, ktoré sa na prvý pohľad môžu zdať nepríčetné. Keď sa však na ne pozriete z iného uhla, dokážete pochopiť napríklad zúfalstvo matky, ktorá prišla o dieťa.

Autorka Alex Dahl ma dostala aj svojou treťou knihou. Ako matke sa mi čítala ťažko a moje emócie boli vybičované na maximum. Príbeh zasiahne oveľa viac práve rodičov detí. Aj bezdetní čitatelia si však užijú napínavý a ponurý príbeh. Mne sa veľmi páči aj obálka, ktorá pre mňa po dočítaní nabrala iný zmysel. Vidím v nej viac ako len dve detské tváre. V mojom osobnom rebríčku táto kniha predbehla Chlapca pri dverách. Prvenstvo si však naďalej drží Dievča s cudzím srdcom.

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Kúpiť si ju môžete v pevnej väzbe alebo formou e-knihy.

Titul: Nevinná hra

Originálny názov: Playdate

Autor: Alex Dah

Preklad: Lenka Cinková

Počet strán: 392

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Foto: Drominička

1 comments on “Nevinná hra (Alex Dahl)

  1. Spätné upozornenie: Smrtiaca posadnutosť (Alex Dahl) – Drominička Číta

Pridaj komentár