Trilery

Smrtiaca posadnutosť (Alex Dahl)

Autorku Alex Dahl už slovenskí čitatelia môžu poznať vďaka jej trom knihám, ktoré vyšli vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ. Chlapec pri dverách, Dievča s cudzím srdcomNevinná hra. Teraz vyšla u nás v poradí štvrtá kniha s názvom Smrtiaca posadnutosť a ja som Alex ani tentokrát neodolala.

Kristina je úspešná terapeutka. Popri svojom manželovi, ktorý sa uchádza o miesto premiéra, žije luxusný život. Túto idylku však naruší jedna z Kristininych pacientiek Lead. Na sedenie príde vo veľmi rozrušenom stave a dobitá. Nalieha na Kristinu, aby za ňou prišla do jej odľahlej chaty v horách Telemarku. Kristina odmietne. Napriek tomu jej Lead neschádza z mysle. Keď však nepríde na ďalšie sedenie, začne mať obavy. Rozhodne sa Lead v horách navštíviť. Čo ju čaká na opustenej chate? Dostane sa odtiaľ Kristina živá?

Hoci je Alex Dahl spolovice Američanka, pri písaní využíva najmä svoju nórsku časť osobnosti. Jej príbehy sú temné, ponuré a plné tajomstiev. Nie je to inak ani teraz. Neraz som mala pocit, že chlad, ktorý autorka opisuje, sa dostáva pod kožu aj mne. Keď sme pri opisoch, tak na tie sa pripravte. Nie som fanúšik dlhých opisov prostredia, ani dlhých myšlienkových výlevov. Sú však knihy, kde to akceptujem. Napríklad severské krimi.  Autorka vďaka nim navodí tajomnú atmosféru, ktorá vás rozhodne pohltí.

Tento príbeh je plný tajomstiev a ich postupného odhaľovania. Takmer každá postava v knihe niečo skrýva. Niektoré tajomstvá boli pre mňa ľahko odhaliteľné, iné mi doslova vyrazili dych. Ich postupné odkrývanie a vzájomné prepojenie vás udrží v napätí až do konca. V istých momentoch som už nevedela, komu veriť. Autorka s čitateľom rozohráva psychologickú hru a nám nezostáva nič iné, iba ju s ňou hrať.

Ústrednou témou príbehu je trauma. Otázkou však je, koho trauma bude tá najbolestivejšia. V knihe nechýba ani dokazovanie si moci či nedôvera. Počas čítania si pre vás autorka pripraví niekoľko emócií, ktoré vami budú lomcovať. Strach, hnev či ľútosť. Začiatok príbehu sa tak trochu ťahá, napraví to však záver, kedy už knihu nebudete schopní odložiť ani na sekundu.

Smrtiaca posadnutosť je ďalším zaujímavým psychologickým trilerom, ktorý sa radí aj k žánru severské noir. Môžete teda čakať ponurú atmosféru, napínavý príbeh plný tajomstiev, ktoré budete postupne odhaľovať. Kniha je vhodná pre čitateľa, ktorému neprekáža navodenie atmosféry pomalším začiatkom. Záver však bude stáť za to.

Knihu kúpite v pevnej väzbe alebo ako e-knihu.

Titul: Smrtiaca posadnutosť

Originálny názov: Cabin Fever

Autor: Alex Dahl

Preklad: Lenka Cinková

Počet strán: 360

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Foto: Drominička

0 comments on “Smrtiaca posadnutosť (Alex Dahl)

Pridaj komentár