Romány

Obvinená (Lucia Sasková)

Slovenskú autorku Luciu Saskovú som prvýkrát prečítala pred tromi rokmi. Kniha Odsúdená mi vyrazila dych a doteraz ju mám zafixovanú ako jednu z najlepších slovenských kníh. Po Unesenej z minulého roka je tu Obvinená, ktorá je zároveň jej desiatou knihou v poradí.

Hlavná hrdinka sa preberie na psychiatrickej klinike. Spútaná a s množstvom otázok. Prečo sa nachádza na mieste, kde sa liečia najťažšie prípady? Neskôr sa dozvie, že je obvinená z vraždy. Ona však netuší koho mala zabiť, ako a najmä prečo. Na oddelení sa je snažia pomôcť rozpamätať sa. Je to však náročnejšie ako čakala.  Navyše pod jej okno chodí tajomný muž, ktorý sa ju snaží kontaktovať. Komu môže veriť? Kto bude veriť jej, že je nevinná? A je vôbec bez viny?

Od poslednej knihy ubehol rok a ja som sa nevedela dočkať ďalšej. Knihu som si objednávala už v auguste v predobjednávke. Ako to už býva, knihu na ktorú čakám rok, som prečítala za dva dni. Autorka píše pútavo, kniha sa odkladá len veľmi ťažko. Na začiatku mi námet pripomenul knihu Tichá pacientka. Lucia sa však uberala iným smerom a tak som sa naplno zahĺbila do čítania.

„Čoho sa bojíte?“ Podpísal papier a posunul ho predo mňa. Chcela som po ňom siahnuť, no neodvážila som sa. „Pravdy. Bojím sa, že keď vám poviem pravdu, nikdy sa odtiaľto nedostanem.“

str. 221

Vždy ma zaujímala psychológia a preto bola aj téma, ktorú si autorka zvolila, pre mňa veľmi zaujímavá. Určite by som sa nechcela ocitnúť v koži hlavnej hrdinky. Byť na psychiatri, kde do vás neustále pichajú lieky a mať otupenú myseľ. A keď vám prezradia, že ste zrejme niekoho zabili, začnete mať pochybnosti sami o sebe, či toho ste schopní.

Autorka stavy hlavnej hrdinky vykreslila dokonale. Verila som jej každé slovo. Prežívala som s hrdinkou jej záchvaty hnevu aj stavy úzkosti. Neraz som ju chcela prefackať a pomôcť jej. Veľmi sa mi páčila postava Martina, ktorý pracoval na oddelení. V istom momente však zo scény zmizol a už sa neobjavil, čo ma trochu zamrzelo.

Knihu som prečítala v rámci možností naozaj veľmi rýchlo. Všetko mi dávalo zmysel a bola som spokojná, ako príbeh dopadol. A potom bum. Záver ma prekvapil. Tak, že som nejaký čas nebola schopná vnímať okolie. Nikdy by som neverila, že jedna jediná veta dokáže zmeniť celý váš pohľad na príbeh. Tu sa to stalo. Autorka ma zneistila, šokovala a ja si to doteraz prehrávam v hlave a neviem, čo si mám myslieť. Brilantné.

Milovníci psychologických románov si pri knihe Obvinená prídu na svoje. Psychiatrické oddelenie, obvinenie z vraždy a amnézia. Autorka vás okamžite vtiahne do deja a nepustí vás až do poslednej vety. Tá vám vyrazí dych a som si istá, že na nejaký čas aj paralyzuje, tak ako mňa. Prosím, nečítajte si poslednú vetu skôr, ako na ňu príde rad. Navyše aj obálka je viac ako dokonalá a perfektne sa hodí k predošlým titulom.

Lucia, ďakujem za knižný zážitok a teším sa na číslo jedenásť.

Knihu si môžete zakúpiť v pevnej väzbe alebo ako e-knihu.

Titul: Obvinená

Autor: Lucia Sasková

Počet strán: 280

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Foto: Drominička

0 comments on “Obvinená (Lucia Sasková)

Pridaj komentár